Osnivač Nanobita dva tjedna pokušava otvoriti novu tvrtku: “Ovo je horor, mi smo se unazadili”

Alan Sumina, osnivač Nanobita, požalio se na sporost hrvatske birokracije. Na svom Facebooku profilu opisao je dugotrajan i naporan proces otvaranja nove firme u Hrvatskoj. Nakon dva tjedna obilaženja šaltera, javnog bilježnika, banaka, još uvijek sve nije obavio.

Složena birokracija, tone papira i gubljenje vremena, još uvijek građanima stvaraju probleme u svakodnevnom životu. Gospodarstvenici to problematično pitanje posebno naglašavaju.

Sumina je u svom statusu rekao da je otvarao firme u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj i nigdje nije trebao pečat. Ovo je stvarno horor, rekao je.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Meni se čini da je prije 12 godina bilo jednostavnije otvaranje tvrtke nego danas.

Doista je prestrašno do koje je razine birokracija uništila ovu zemlju i nastavlja je uništavati.

Naime, upravo pokušavam otvoriti novu tvrtku, naravno naivno sam mislio da se može dati punomoć odvjetniku da sve to sredi u moje ime, ali ne, ne.

Mora se osobno hodočastiti kod javnog bilježnika, u banku, na FINU-u, na statistiku…

Zatim, kao ne treba pečat, ali ipak treba pa nemojte slučajno ne napraviti pečat (to mi je rečeno kod javnog bilježnika).

Pa registar stvarnih vlasnika. Znači jedan jedini sam osnivač u sudskom registru, stvar ne može biti jednostavnija nego jest, ali treba se upisati u registar stvarnih vlasnika koji vodi niti manje niti više nego izmišljena agencija zvana FINA.

I super, dao ja punomoć računovođi da to obavi – a ne, ne, ne može. Mora se osobno. Ili ovjeriti punomoć kod javnog bilježnika.

I tako, dva tjedna, još obilazim šaltere da osnujem novu firmu.

Gdje je zapelo? Gdje je ukidanje pečata? Otvarao sam tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Nikad nigdje pečat nisam trebao vaditi. Nikad nigdje nisam trebao obilaziti šaltere. Ovo je stvarno horor, pa mi ne da se nismo pomakli, mi smo se još unazadili!”

Komentiraj