Grad na Dravi sljubljuje vrhunske sorte vina i piva s bogatstvom jedinstvenih slavonskih jela
Za većinu, Osijek je mirni grad na Dravi. Neki ga, pak, nazivaju gradom kulture, secesije i baroka, a drugima je on dobro poznat kao grad studenata i noćne zabave. Često ga opisuju i kao grad parkova, biciklista i sporta, ali i kao grad toplih domaćina. Povijesno gledano on je grad piva, ali je neupitno urbano srce regije okruženo vinorodnim područjima Slavonije i Baranje. Svoj opušteni gradski tempo može zahvaliti dugogodišnjem obilju eno i gastro ponude kojom se i danas diči.
Užitak u vinu na ovim prostorima njeguje se još od starih Rimljana, a ovu tradiciju nastavili su i austro-ugarski vojnici koji su na Vinskom trgu (današnjem Trgu Svetog Trojstva) u staroj baroknoj jezgri Tvrđi dopremali pozamašne količine dobre kapljice i uživali u jednoj od mnogobrojnih gostionica. Danas je grad na Dravi dom čak 9 vrsnih vinara čije su prepoznatljive sorte karakteristične za erdutsku, baranjsku i druge plodonosne vinske regije.
Na višestoljetnu tradiciju proizvodnje piva nastavljaju se i mladi osječki craft pivari, a sve skupa zaokružuje i lokalna gastro ponuda koja spaja tradicionalne lokalne namirnice s modernim gradskim izričajem. Osim jedinstvenih jela od autohtone crne slavonske svinje ili obilnih porcija riječne ribe, u Osijeku možete pojesti i nešto s nogu od dobrog burgera do azijske hrane.
Upravo zato što se ponosi svojom gastro ponudom, grad je domaćin raznih pivskih, vinskih i gastro manifestacija poput Craft Beer Festa, Večeri vina i umjetnosti, Osječkih ljetnih noći i HeadOnEasta.
Grad na Dravi svoje posjetitelje u svako godišnje doba očekuje široko raširenih ruku i poziva da se u njemu odmore, zaborave na svakodnevne probleme i otkriju sve čari koje im nudi.
Komentari