Pixabay

Osam tvrtki iz Hrvatske na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki

Osam tvrtki iz Hrvatske ili dvostruko više nego lani našlo se na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških vrtki u srednjoj Europi, izvijestili su u petak iz zagrebačkog ureda Deloittea.

To su tvrtke  Serengeti, Nanobit, Integracija od-do, Sedmi odjel, Infinum, InfoCumulus, Acceleratio i Degordian, što je ujedno do sada najveći broj hrvatskih tvrtki na toj listi.

Osim tih osam, iz Hrvatske su se ove godine na dodatnu Deloitteovu listu ‘mladih tvrtki koje pokazuju velik potencijal’ plasirale još dvije tvrtke, označene i kao ‘zvijezde u usponu’ – Axilis i Osmi BiT, dok u kategoriji ‘Velikih 50’ ni ove godine nema nijedna iz Hrvatske, a tu podlistu predvodi rumunjska softverska tvrtka INSOFT Development & Consulting s rastom od 577 posto.

Od ukupno deset hrvatskih tvrtki na ovogodišnjim Deloitteovim listama, devet ih je koje se bave softverom i jedna (Degordian) koja se bavi marketingom kroz korištenje tehnologija.

“Prošlogodišnje promjene među najbrže rastućim tehnološkim tvrtkama u srednjoj Europi bile su iznimno dinamične, što je jasno vidljivo iz Deloitteovog izvješća o 50 najbrže rastućih tvrtki za ovu godinu, a tri od vodećih pet tvrtki s najvećom zabilježenom stopom rasta u proteklih četiri godine su nove na listi odnosno od ukupno 50 čak ih je 38 novih”, ističe analitičar i direktor u zagrebačkom Deloitteu Ivica Perica.

 

  • Tako je i vodeća tvrtka na listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi za ovu godinu nova tvrtka, češka Simplity, koja se bavi savjetovanjem i uslugama na području pohrane podataka s četverogodišnjim prosječnim rastom od čak 1.971 posto.

 

Na drugom je mjestu također nova tvrtka na listi, SkyCash Poland iz Poljske, koja se bavi razvojem mobilnih sustava naplate za javni prijevoz i parking, s rastom od 1.665 posto, a treća je mađarska tvrtka Szallas.hu koja je prošle godine bila vodeća i bavi se poslovanjem nekretninama putem interneta, s prosječnim rastom prihoda od 1.209 posto.

Na ovogodišnjoj listi su tvrtke iz ukupno devet zemalja srednje Europe (Bugarska, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Srbija), a najviše ih je, 12, iz Poljske te 10 iz  Slovačke i rekordnih osam iz Hrvatske.

Od osam hrvatskih tvrtki na listi 50 najbrže rastućih najbolje je rangirana softverska tvrtka Serengeti, na 9. mjestu s 843 postotnim rastom, koja se bavi razvojem poslovnih aplikacija, a druga je Nanobit na 11. mjestu s rastom od 754 posto koja je prošle godine bila 13. i jedna od tri tvrtke na ukupnoj listi koje su zabilježile rast plasmana na ljestvici u odnosu na prošlu godinu.

Tvrtka Integracija od-do je na 18. mjestu s 539 posto rasta, Sedmi odjel je na 24. mjestu s rastom od 476 posto, Infinum na 30. mjestu sa 397 posto, InfoCumulus na 42. mjestu s 277 posto rasta, a Acceleratio i Degordian na 46. i 47. mjestu s rastom od 256 posto odnosno 251 posto.

Komentiraj