Osam prijava DORH-u, nijedna optužnica?

Premda je Riječki nadbiskup Mate Uzinić državnom odvjetništvu u Rijeci prijavio osam svećenika, ni protiv jednog od njih tužiteljstvo nije podnijelo optužnicu, može se zaključiti iz izjava Riječkog nadbiskupa na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Uzinić je, naime, izvijestio kako je “sve slučajeve koji se tiču zlostavljanja maloljetnika prijavio državnom odvjetništvu, bez obzira je li se možda radilo o zastari ili ne.” Uzinić je izvijestio kako je prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci podnio protiv Milana Špehara, Milana Šimunovića, Dinka Popovića, Marka Stipetića, L. L., J. P., te protiv još dvije osobe protiv kojih je prijave za zlostavljanje i zataškavanje dobio “prije četiri dana.”

EKSKLUZIVNO: Bivši rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci Nacionalu priznao zlostavljanje 13 maloljetnika i otkrio licemjerje iza suza riječkog nadbiskupa

U samo jednom od tih slučajeva, onome J. P. , kojega je majka policiji i državnom odvjetništvu prijavila za zlostavljanje njezine maloljetne kćeri, obaviješten je da je otvorena istraga: “Županijskom državnom odvjetništvu su poslani spisi prethodne kanonske istrage, a 26. travnja 2022. primljeno je Rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci o pokretanju istrage protiv J.P. Istraga državnog odvjetništva je još uvijek u tijeku.”

Za ostale slučajeve koje je prijavio ranije, Uzinić je kazao kako “nema informacije o postupanju po ovom predmetu.” Riječ je o prijavama protiv Milana Špehara, Milana Šimunovića, Dinka Popovića i L. L. O rezultatima ostalih istraga, Uzinić je najavio da će “obavijestiti javnost”. Iz njegovih riječi, drugim riječima, dade se zaključiti kako državno odvjetništvo u Rijeci još ni protiv jednog prijavljenog svećenika nije podiglo optužnicu. Također, nije poznato da je javnost obaviještena i o jednoj od tih prijava državnom odvjetništvu.

UZINIĆ O PEDOFILIJI: ‘Nacional mi je pomogao da ovo objavim. Ranije se nisam usudio. HBK ne zna pravo stanje stvari. S time se ne želi izlaziti u javnost’

Komentiraj

nacional banner
nacional banner