Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je da nema smisla “mijenjati igrača koji daje golove” te da bi volio kompletan tim poreznog Uskoka angažirati u policiji ako se porezni Uskok želi reorganizirati i dislocirati.

Orepić je za novi broj Nacionala ocijenio da bi bilo šteta za opće stanje u državi da se djelatnici Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara svedu na službenike “koji više praktički neće znati kome odgovaraju ili će ostati bez postojećih ovlasti”.

Dodao je i da su oni tijekom vrlo kratkog vremena pokazali da posjeduju znanja koja u sustavu dotad nisu bila primijećena.

“Sve je to dovelo do uspješnih istraga u nekoliko iznimno osjetljivih slučajeva. Učinit ću sve da se korigira prijedlog Općeg poreznog zakona u dijelu koji predviđa ukidanje postojećih ovlasti za djelatnike poreznog Uskoka. Ako će se iz meni neobjašnjivih i posve neopravdanih razloga i dalje na tome ustrajati, predložit ću da se ti ljudi angažiraju u policiji, gdje ću im otvoriti maksimalan prostor da nastave s radom još jače nego dosad”, izjavio je Orepić za Nacional.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u prije nekoliko dana da se s prijedlogom porezne reforme Porezni uskok ne ukida nego jača i stavlja u okvire Porezne uprave, a njegova neovisnost i integritet ostaju sačuvani. Marić je u izjavi novinarima potvrdio da će Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, prije dvije godine osnovan kao posebna, neovisna služba pri Ministarstvu financija, ubuduće raditi u okviru Porezne uprave.

Na protivljenja koalicijskih partnera iz Mosta, koji smatraju da će taj potez ugroziti neovisnost Poreznog uskoka, odgovorio je da se radi o kvalitetnom rješenju kojim Porezni uskok raste u smislu značaja i važnosti i njegove pozicije u hijerarhiji.

Komentiraj