Orepić traži ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić u petak je, uz potpise još 32 oporbena zastupnika, od Ustavnog suda zatražio ocjenu suglasnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Ustavom, uz obrazloženje da se zakoni ne donose sukladno propisanim procedurama, odnosno ne prolaze procjenu učinka te ih se 30 posto donosi po hitnoj proceduri.

Orepić je na konferenciji za novinare u Saboru upozorio da ni deset posto zakona koji se donose u Saboru ne prolaze procjenu učinka prije donošenja.

“To ih čini protuustavnim, bezosjećajnim, bez provjere kako će utjecati na one zbog kojih se ti zakoni i donose. Ako se protuustavno ponašanje, osobito tijela izvršne vlasti na čelu s Vladom RH i vladajuće većine u Saboru ne sankcionira i ne ispravi bar na način da se ukine zakon donesen suprotno procedurama za njegovo donošenje, ustavom zajamčena prava građana su doslovno mrtvo slovo na papiru“, istaknuo je.

Dodao je kako oporba ovaj zahtjev podnosi jer želi uvesti red u državna tijela te osigurati da se u praksi provede trodioba vlasti, kao i međusobna suradnja tijela vlasti i građana.

Orepić je upozorio i na problem što se preveliki broj zakona donosi po hitnoj proceduri.

“Od travnja 2017. godine donesena su 244 zakona, a čak 30 posto po hitnoj proceduri što je protuzakonito i protuustavno. Ustavni sud još je 2013. godine upozorio da je donošenje zakona po hitnoj proceduri gotovo pravilo, a ne iznimka“, poručio je.

Agrokorizirana elita ponižava zdrav razum građana 

Orepić je kritizirao i stanje u državi, rekavši da se ne nalazimo u krizi, nego u neredu. U prilog tomu naveo je nedavnu promociju knjige bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, što je ocijenio kao “trijumfalizam agrokorizirane elite koji ponižava zdrav razum građana i žrtava Domovinskog rata”.

“U ovom stanju se nalazimo zbog nemoći i nefunkcioniranja države i zato što je vaninstitucionalna politika nadvladala institucionalnu politiku. Osjećam odgovornost prema stanju u kojem se svi skupa nalazimo, ali i odlučnost, volju, pa i inat da se Lijepa naša istrgne iz zahvata spomenutih agrokoida i vrati narodu“, naglasio je Orepić.

Komentiraj