Bivši ministar unutarnjih poslova, zastupnik Mosta  Vlaho Orepić pozdravio je u utorak svako povećanje standarda hrvatskog policajca nakon što je aktualni ministar najavio povišice za policajce, ali je i upozorio da svaka reorganizacija mora biti funkcionalna.

“Najave o povećanju ne mogu komentirati, jer nema još nikakve konačne odluke, no ono što je bitno naglasiti je da pozdravljam svako povećanje standarda hrvatskog policajca koji je u ovom trenutku uistinu na dnu društvene ljestvice, što je nedopustivo”, izjavio je Orepić u Saboru.

“Međutim, moram naglasiti da je početak rješavanja svih problema, koji su uistinu nagomilani u Ministarstvu unutarnjih poslova, funkcionalna reorganizacija”, dodao je i podsjetio da je struka tu funkcionalnu reorganizaciju osmislila dok je on obnašao dužnost ministra kao i da su je prihvatili svi sindikati te da je oko toga skoro postignut potpuni politički konsenzus.

U tom duhu, smatra Orepić, politički je neodgovorno ne prihvatiti takvu reorganizaciju koja podrazumijeva pravedniju raspodjelu posla i pravednije nagrađivanje. Ocijenio je da se rješavanju problema u MUP-u mora pristupati sustavno uz uvažavanje struke kao i da policajac mora biti karijerno zanimanje.

“Svako bježanje u politiku, političko miješanje i kadroviranje je pogrešno i dugoročno neodrživo”, naglasio je.

Orepić je komentirao i nabavu opreme za policajce naglasivši da to također mora biti transparentno kao i da je to bilo obuhvaćeno tadašnjom reorganizacijom . “Moraju se sistematizirati radna mjesta, odrediti koje radno mjesto što radi i u skladu s tim opremiti ljudi. To u ovom trenutku nije slučaj”, zaključio je.

Komentiraj