OPTUŽENA ŠVEDSKA POLICIJA: Zataškavali zlostavljanje djevojčica na glazbenom festivalu

FaH

Švedska policija optužena je za prikrivanje masovnog seksualnog zlostavljanja koje su navodno počinile izbjeglice na jednom glazbenom festivalu. Pojavile su se tvrdnje kako su mladi muškarci, uglavnom iz Afganistana, zlostavljali djevojčice u dobi od 11 ili 12 godina.

Novine Dagens Nyheter objavile su detalje policijskog izvješća o prošlogodišnjem festivalu “We Are Sthlm” u kojima stoji kako se “problem mladih muškaraca koji se trljaju o mlade djevojke vratio kao i prethodnih godina”.

“Oni su izbjeglička mladež uglavnom iz Afganistana. Skupina je bila odgovorna i za nekoliko borbi tijekom večeri”, glase tvrdnje koje navodno dolaze iz policije.

Kada je policija u Stockohlmu izdala javno priopćenje, poručili su da je bilo jako malo zločina s obzirom na velik broj ljubitelja festivala. Policija je optužena za prikrivanje seksualnih napada koje su počinile izbjeglice, a dužnosnik Peter Agren, koji je bio na čelu policije na festivalu, rekao je da su optužbe ‘bolna točka’, prenosi portal RT.

Varg Gyllander, šef komunikacija policije, rekao je kako je bilo pogrešno ne govoriti otvoreno o onome što se dogodilo. Ni sam ne zna zbog čega se to nije dogodilo. Rekao je kako problem nije u policijskom poslu, nego u činjenici da nisu iskomunicirali što se zapravo dogodillo.

Djevojčica nazvana Anna (15) za medije je rekla kako su ona i njezine prijateljice bile  okruživane i seksualno zlostavljane od skupine stranih mladića. Naglasila je da su zaštitari na festivalu jedva popričali s dečkima. Ponekad bi ih, kaže, odveli, ali oni su se gotovo odmah vraćali na mjesto događaja.

Nasilje koje je započelo prvi dan festivala nije neočekivano jer su se slični zločini događali i 2014. godine. Tijekom pet dana 200 mladih muškaraca uklonjeno je s festivala. Međutim, mnogi zločini ostali su neprijavljeni jer žrtve nisu vidjele službenike u blizini ili se zbog velike gužve nije moglo vidjeti gdje je počinitelj.

Radi se o glazbenom festivalu usmjerenom prema mladima između 13 i 19 godina koji obično privlači oko 200 tisuća posjetitelja.

Ovo izvješće izišlo je u javnost u vrijeme kada se u njemačkom Koeln-u suočavaju sa sličnim incidentom.

Komentiraj