Dusko Marusic/PIXSELL

OPREZ: Policija pronašla ilegalni čitač kartica postavljen na bankomatu kraj Pule

Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kaznena djela neovlašteno presretanje računalnih podataka i izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje.

Policijska uprava istarska upozorava građane da povećaju oprez prilikom korištenja bankomata te da pripaze na ovakve oblike kaznenih djela.

Naime, na bankomatu u kampu na području Medulina jučer oko 17.30 sati, pronađen je tzv. skimming uređaj, koji se sastoji od čitača kartice postavljenog na zaštitu za usta kartice i kamere, koja je postavljena iznad tipkovnice. Zbog sumnje da je postavio navedeni uređaj, policijski službenici uhitili su 52-godišnjaka te se protiv njega podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Policijska uprava istarska upozorava građane da povećaju oprez prilikom korištenja bankomata te da pripaze na ovakve oblike kaznenih djela.

Tijekom turističke sezone na jadranskoj su obali česti slučajevi da počinitelji, iskorištavajući gužve i opuštenost građana, postavljaju na bankomate čitače bankovnih kartica, tzv. ”skimming” uređaje. Radi se o posebnim uređajima, koji izgledaju poput originalnih utora bankomata, a koji snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice. Pripadajući PIN broj počinitelji uglavnom dobivaju tako da na bankomat  postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu, s kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta.

Kako bi izbjegli da postanete žrtvom ovakvog oblika prijevare, policija savjetuje slijedeće:

  • Karticu i PIN uvijek držite odvojene i čuvajte od neovlaštenih osoba.
  • Prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ukoliko primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju.
  • Prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu.
  • Ukoliko bankomat zadrži vašu karticu, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć.
  • Ukoliko ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192.

Komentiraj