Omraženi bivši vlasnik Newcastlea razmišlja o kupnji financijski posrnulog Derby Countyja

Nakon što je prodao Newcastle investitorima iz Saudijske Arabije predvođene Mohammedom bin Salmanom za 305 milijuna funti, Mike Ashley je zainteresiran za kupnju Derby Countyja, člana engleskog Championshipa koji je u velikim financijskim problemima.

Mike Ashley je kupio Newcastle 2007. godine za 135 milijuna funti. Ogroman novac za većinu, ali za Ashleya baš i ne. Danas 57-godišnji biznismen je milijarder, najviše poznat kao vlasnik Sports directa, najveće trgovine sportske opreme u Britaniji. Sunday Times je ove godine Ashleyevu imovinu procijenio na 2.7 milijarde funti i smjestio ga na 61. mjesto najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji.

Newcastle je od 1993. do 1997. bio jedan od najjačih engleskih klubova, u tom periodu dva su puta bili drugi, jednom treći i jednom šesti u Premier ligi. Na prvu, dolazak Ashleya u klub bio je pozdravljen od strane navijača kojima se posebno svidjelo što je super-bogati biznismen s njima pio u pubovima i putovao vlakom na gostujuće utakmice. Međutim, idila je trajala do momenta dok omiljeni trener Kevin Keegan nije smijenjen.

Od tad, navijači Newcastla su tražili Ashleyev odlazak, pa njihovo prošlotjedno slavlje nije bilo samo jer su bogati Saudijci ušli u klub, nego i jer su se riješili omraženog Ashleya protiv koga su prosvjedovali na sve moguće načine.

Newcastle je početkom ovog tisućljeća imao pod Bobbyjem Robsonom uzlet u kojem su bili četvrti, treći i peti u sezonama od 01/02 do 03/04, nakon toga su se vratili u prosjek, uz dva ispadanja u Championship i peto mjesto u sezoni 11/12.

Derby County je nakon odlaska Mela Morrisa, biznismena koji stoji iza tvrtke King koja je najpoznatija po mobilnoj igri Candy crash saga, u potrazi za novim vlasnikom koji je spreman konsolidirati klub. Derby je nedavno kažnjen oduzimanjem 12 bodova zbog financijskih nepravilnosti, i osim ispadanja iz Championshipa prijeti mu i bankrot. Obzirom na situaciju, novi vlasnik mogao bi kupiti Derby za „samo“ 50 milijuna funti, što je za Ashleya, čiji je ured u Sport directu udaljen 40-ak kilometara od stadiona „Ramsa“, sitniš.

Engleski mediji pišu kako Ashley razmišlja o kupnji Derbyja, čiji navijači uglavnom nemaju ništa protiv, naglašavajući kako ne treba uspoređivati njihov klub i Newcastle. Derbyju treba puko preživljavanje, a to Ashley svakako može učiniti.

Komentiraj