Olupina pronađena u subotu pripada El Faru, potvrdile američke vlasti

EPA/US NAVY/JOHN KOTARA

Američka agencija za sigurnost prometa potvrdila je u ponedjeljak da je olupina pronađena na dnu oceana kod Bahama brod koji je nestao prije četiri tjedna u uraganu Joaquinu.

Nacionalna agencija za sigurnost u prometu (NTSB) izvijestila je da olupina otkrivena u subotu na dubini od 4.500 metara blizu mjesta s kojega se teretni brod posljednji put javio, pripada El Faru.

El Faro, dug 224 metra, plovio je u San Juan u Portoriku s posadom u kojoj je bilo 28 američkih i pet poljskih državljana kada se 1. listopada posljednji put javio u blizini Bahamskog otočja gdje je Joaquin jačao.

 

  • NTSB je rekao da će nastaviti pretraživanje tog područja i olupine. Agencija je nešto ranije kazala kako se nada da će pronaći crnu kutiju s broda koja će pomoći da se rasvijetli uzrok brodoloma.

 

Sve 33 osobe na brodu su proglašene mrtvima, a samo je jedno tijelo pronađeno.

Spasilačka ekipa na brodu US Apache locirala je olupinu pomoću sonarne opreme koju je brod teglio. Pomorski stručnjaci su zatim spustili na dno oceana daljinski upravljanu minipodmornicu koja je snimila olupinu i potvrdila njezin identitet.

Predsjednik Barack Obama je izrazio sućut obiteljima 33 žrtve. Barem 12 obitelji je tužilo brodarsku tvrtku tražeći odštetu u iznosu od više milijuna dolara. Ističu da El Faro nije bio namijenjen za morsku plovidbu.

Komentiraj