FaH

Oko deset tisuća posjetitelja besplatnih projekcija na Gradecu

Besplatne projekcije Ljetnog kina Gradec privukle su ovog ljeta na zagrebački Gornji Grad skoro deset tisuća posjetitelja, koji su u proteklih 45 večeri pogledali pedesetak premijernih i retrospektivnih filmova.

Kao i svake godine sezonu će tradicionalno zatvoriti hrvatska komedija “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika, koja uobičajeno ima najveći broj gledatelja. Veliko finale ovogodišnje sezone, u nedjelju, 30. kolovoza, počinje koncertom autora ljetnoga kina, Kraljeva ulice, te projekcijama nekoliko epizoda crtanih filmova Profesora Baltazara.

U petak i subotu filmovi će se prikazivati u dva termina – od 20 i od 22 sata. U petak se prikazuje danski kriminalistički triler “Ubojice fazana” Mikkela Norgaarda o neriješenom ubojstvu dvoje tinejdžera i turska drama “Leptirov san” redatelja Yimaza Erdogana, istinita priča o dva mlada pjesnika koji žive u turskoj provinciji Zonguldak četrdesetih godina dvadesetog stoljeća, koji se bore za ljubav djevojke svojim najjačim oružjem – poezijom.

U subotu su na programu filmovi “Francuskinje” redateljice Audrey Dana, koji isprepliće neobične životne priče jedanaest Parižanki u razdoblju od 28 dana te repriza filma kojemu se publika najviše smijala, argentinska komedija “Divlje priče” redatelja Damiana Szifrona, o ljubavnoj obmani, povratku u prošlost, tragediji, nasilju sadržanom u svakodnevnom detalju koja je bila nominirana za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma.

Ljetno kino Gradec, koje se naziva i “kinom pod milijun zvijezda” prikazalo je od 14.srpnja niz filmova svih žanrova, a prije projekcije dugometražnog filma prikazivao se popularni Profesor Baltazar.

Ovogodišnji repertoar obuhvatio je, među ostalim, filmove “Citizenfour”, “Dobrodošli gosp. Marshall”, “Levijatan”, “Ubijte glasnika”, “Tajna u njihovim očima”, “Sjeverozapad”, “Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao”, “Dva dana, jedna noć”, “Planet 51”, “Marley”, “Avantura života”, “Glavni kuhar”, “Pratilja”, “The Doors: When You’re Strange”, “Placido”, “Mama”, “Čarobnjakov šešir”, “U potrazi za Felom”.

Komentiraj