Oglasilo se Ministarstvo: ‘Djevojčica s poremećajima iz spektra autizma dobila privremeni smještaj’

Autor:

05.01.2023., Zagreb - Margareta Madjeric komentirala je napad muskarca na zenku te ubojstvo dijeteta u Kozarim putevima. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Šestogodišnja djevojčica s poremećajima iz spektra autizma za koju se zbog privremenog nedostatka odgovarajuće roditeljske skrbi tražio privremeni smještaj u ponedjeljak je zbrinuta u Centru Slave Raškaj i dobro je, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu rada.

Voditelj stručne cjeline psihosocijalne pomoći iz Centra Slave Raškaj Zdenko Bodrožić rekao je da je u ponedjeljak nešto prije 17 sati djevojčica zbrinuta i dobivat će skrb kao i sva ostala djeca u centru.

Privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je riječ o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj obitelji te je opovrgnula medijske napise da se za djevojčicu smještaj tražio zadnjih pet dana.

Ustvrdila je da je smještaj djevojčici pronađen danas nakon što je iz vrtića javljeno da dijete nije više u mogućnosti biti u primarnoj obitelji.

“Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi iz kojeg razloga se ukazala potreba za privremenim smještajem. Ovdje je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama gdje smo u zajedničkoj suradnji s ustanovom Slava Raškaj uspjeli i realizirati taj smještaj”, rekla je Štritof.

Istaknula je da će stručnjaci utvrditi koje su daljnje potrebe djevojčice, a intencija je da se vrati u svoju primarnu obitelj.

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu, Štritof je potvrdila da su zaprimljeni negativni odgovori ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao da se preko društvenih mreža i portala objavljuju “ovakve stvari”.

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas došla obavijest iz dječjeg vrtića temeljem čega je zatražen žurni smještaj. Stručni radnici su odmah krenuli u pronalazak žurnog smještaja za dijete”, istaknula je Mađerić.

Napomenula da svakodnevno postupaju u takvim i sličnim predmetima, poručivši da je interes djece uvijek na prvom mjestu.

Mađerić je rekla da rade na povećanju broja smještajnih kapaciteta djece bez adekvatne roditeljske skrbi. Ove godine imaju u planu realizaciju preko 100 mjesta od kojih su već realizirali 70-ak. Paralelno razvijaju udomiteljstvo te kontinuirano prate svu djecu koja su smještena kod udomitelja i u ustanovama.

“Danas ima oko 2800 takve djece. Oko 900 je smješteno u ustanovama a sva ostala su u nekom drugom obliku smještaja”, rekla je, dodavši da je intencija stvoriti adekvatne uvjete da se dijete, ako je to moguće vrati u obitelj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.