Odvjetnik koji je špijunirao Plenkovića htio manipulacijama spriječiti Vujnovca da preuzme Fortenovu

Autor:

Slavko Midzor, Borna Filic/PIXSELL, Nacional

Nacional donosi ekskluzivne fotografije i sadržaj zapisnika sa skupštine Fortenova grupe u Amsterdamu, na kojoj je austrijski odvjetnik Gabriel Lansky u ime Miodraga Borojevića još jednom pokušao spriječiti prijenos bivših ruskih udjela Fortenove

Gabriel Lansky, kontroverzni austrijski odvjetnik čiji je odvjetnički ured prije par tjedana dospio u središte pozornosti nakon što je Nacional otkrio da uz pomoć više specijaliziranih stranih istražitelja špijunira i dubinski istražuje premijera Andreja Plenkovića te veći broj pojedinaca iz hrvatskih institucija, a sve to kako bi pokušao razotkriti pozadinu Plenkovićeva i njihova angažmana, ali i buduće poteze u zbivanjima oko Fortenova grupe, tijekom proteklih nekoliko dana povukao je nekoliko poteza kojima je ponovo izišao iz opisa svog odvjetničkog posla.

Nacional je otkrio da Lansky uz pomoć više specijaliziranih stranih istražitelja špijunira i dubinski istražuje premijera Andreja Plenkovića. FOTO: Nacional

Lansky se u svega par dana dvaput pojavio kao pravni zastupnik na zbivanjima koja su održana u Amsterdamu, a povezana su sa završnim manevrima poduzetima s ciljem da se Fortenova grupa riješi teškog balasta zbog toga što 42,5 posto vlasničkih udjela u njoj drže sankcionirane pravne osobe. Prije su to bile ruske banke Sberbank i VTB, a odnedavna tvrtka SBK Art u vlasništvu malo poznatog saudijskog poduzetnika Saifa Alketbija.

Lansky se pojavio na skupštini imatelja depozitarnih zapisa Fortenova grupe održanoj 19. prosinca u deset sati ujutro, u blizini zračne luke u Amsterdamu, u hotelu Sheraton na adresi Schiphol avenija 101. Već na početku tog sastanka Fabris Peruško, predsjednik Uprave Fortenova grupe i član upravnog odbora nizozemske Fortenova Group TopCo B.V., pred prisutnima je oštro upitao Lanskog u čije se ime zapravo pojavio na skupštini.

Lansky mu je odgovorio da se pojavio kao pravni zastupnik Miodraga Borojevića koji je stekao depozitarne zapise 310001073/36220577.1. Borojević je glavni operativac Krešimira Filipovića, ruskog oligarha s hrvatskim državljanstvom koji stoji iza Saifa Alketbija, malo poznatog poduzetnika iz Dubaija koji se s tvrtkom SBK Art nominalno pojavio kao otkupitelj 42,5-postotnog udjela koje u Fortenova grupi drže ruske banke.

Lansky je izjavio da je Alketbi za udjele Fortenova grupe ponudio iznos viši od postojeće ponude te da će imatelji manjinskih depozitarnih zapisa u novoj vlasničkoj strukturi biti u nepovoljnijoj situaciji

Peruško ga je to upitao zato što se Lansky svega dan ranije, 18. prosinca, pojavio i na amsterdamskom Okružnom sudu, na ročištu gdje su četvrti put odbačeni svi zahtjevi SBK Art LLC-ja Saifa Alketbija, navodnog vlasnika te kompanije, državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i osobe koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova grupe, za odgodom skupštine, na kojoj se Lansky pojavio kao predstavnik Miodraga Borojevića. Pravne poteze koje u tom pravcu sankcionirani SBK Art i njezin navodni vlasnik poduzimaju u Nizozemskoj u Fortenova grupi doživljavaju kao obijesno parničenje, što su čak konstatirali i u svom nedavnom priopćenju za medije.

Bio je to uvod u intrigantni istup Lanskog, koji izlazi iz zone njegova odvjetničkog djelovanja. Nacional je dobio na uvid zapisnik sa skupštine koji otkriva da je Lansky, pojednostavljeno govoreći, izjavio da svrha transakcije s ciljem vlasničkog restrukturiranja Fortenova grupe i njeno oslobađanje od sankcioniranih suvlasnika, ‘’nije osigurati refinanciranje Fortenova grupe, nego nelegalno izvlaštenje imatelja depozitarnih zapisa koji nisu sposobni sudjelovati u spomenutoj transakciji’’. Prema navodima koje je Lansky tom prilikom iznio, spomenuta transakcija iz raznih razloga neće pridonijeti imateljima depozitarnih zapisa Fortenova grupe.

Gabriel Lansky se u par dana dvaput pojavio kao pravni zastupnik na zbivanjima u Amsterdamu vezanima uz prijenos 42,5 posto vlasničkih udjela fortenove koje drže sankcionirane pravne osobe. FOTO: Nacional

Lansky je tada ustvrdio još nešto – izjavio je da je Alketbi za udjele Fortenova grupe ponudio iznos viši od postojeće ponude te da su udjeli podcijenjeni. Ustvrdio je i da će imatelji manjinskih depozitarnih zapisa u novoj vlasničkoj strukturi, gdje će Open Pass Pave Vujnovca biti većinski vlasnik, biti u nepovoljnijoj situaciji. Lansky je na skupštini izjavio i da imatelji depozitarnih zapisa nisu primili dostatne informacije kako bi bili u stanju donijeti pravodobne odluke. Lansky je nadalje konstatirao i da SBK Art trenutno pokušava ishoditi skidanje s liste sankcioniranih kompanija u EU-u. Lansky je potom ukazao na to da su iz navedenih razloga povrijeđene fiducijarne dužnosti, što će vjerojatno rezultirati zahtjevima za odgovornost i kaznenim optužbama u različitim jurisdikcijama. Zaključno je tražio od predsjedatelja da odgodi sastanak dioničara s nositeljima depozitnih potvrda. Predsjedatelj mu je odgovorio da su ispunjeni svi zahtjevi u vezi sa sazivanjem sastanka, kako je navedeno u Administrativnim uvjetima, te je odbio njegov zahtjev. Peruško se potom referirao na navode koje je u ime Miodraga Borojevića Lansky iznio. Peruško je izjavio kako ti navodi sadrže brojne netočnosti i pretpostavke. Što dijelom proizlazi i iz odluke Okružnog suda u Amsterdamu donesene svega dan ranije.

Gabriel Lansky, kontroverzni austrijski odvjetnik, tijekom proteklih nekoliko dana povukao je nekoliko poteza kojima je ponovo izišao iz opisa svog odvjetničkog posla. FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Kada je govorio da je Alketbi ponudio za udjele Fortenova grupe veću cijenu, Lansky se referirao na pismo koje je upućeno prema vodstvu Fortenova grupe svega dan prije okončanja procesa koji je trajao mjesecima. Alketbi je u tom pismu ponudio za kompletnu Fortenova grupu 800 milijuna eura. Ali pismo nisu pratile nikakve garancije da mu je spomenuti kapital dostupan, a kako je stiglo u posljednji trenutak prije zaključenja dugotrajnog procesa pokušaja da se tvrtka oslobodi sankcioniranih suvlasnika, u Fortenova grupi doživjeli su ga kao posljednji u nizu pokušaja ometanja tog procesa. Osim toga, Alketbijeva tvrtka koja je korištena za pokušaj ranijeg preuzimanja vlasničkih udjela u Fortenova grupi od sankcioniranih ruskih banaka, također je završila pod sankcijama. Izvor s neposrednim saznanjima o zbivanjima na spomenutoj skupštini navodi da je zbog zanemarivanja najnovije Alketbijeve ponude Lansky više osoba povezanih s Fortenova grupom nazvao kriminalnom organizacijom.

Lansky se u Amsterdamu pojavio kao pravni zastupnik Miodraga Borojevića (na slici), glavnog operativca Krešimira Filipovića. FOTO: Nacional

Sličan manevar već je napravio Miodrag Borojević, kada je 15. kolovoza 2023. supotpisao pismo namjere u kojem je izrazio želju da kupi kompletnu Fortenova grupu. U tu svrhu oformio je konzorcij sastavljen od tri člana. Prvi član tog konzorcija je hrvatskoj javnosti potpuno nepoznata tvrtka Roken Alkhalig Holdings RSC LTD, koju predstavlja izvjesni Hassan Tatanaki, kojeg se u pismu predstavilo kao državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata. Drugi član tog konzorcija predstavlja tvrtka Three Sixtynine FZLLC, koju predstavlja Bekim Zemoski, također državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Njemačke. Na koncu, treći član tog konzorcija predstavlja tvrtka Royal Hill d.o.o. koju predstavlja Miodrag Borojević. Royal Hill je hrvatska tvrtka iz Aljmaša osnovana 2020. godine, a u vlasništvu je Matea Borojevića, sina Miodraga Borojevića.

Predstavnici tog konzorcija obratili su se Božidaru Đeliću, bivšem ministru financija u vladi ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića te bivšem potpredsjedniku vlade Republike Srbije od 2007. do 2011., koji živi i radi u Parizu za investicijsku banku Lazard Freres SAS, jednog od savjetnika za prodaju Fortenova grupe.

Fabris Peruško, predsjednik Uprave Fortenova grupe i član upravnog odbora nizozemske Fortenova Group TopCo B.V., pred prisutnima je oštro upitao Lanskog u čije se ime zapravo pojavio na skupštini. FOTO: Boris Scitar/PIXSELL

U pismu namjere izrazili su svoju ambiciju da za kompletno vlasništvo nad Fortenova grupom izdvoje 700 milijuna eura te da refinanciraju postojeći dug koji su procijenili na 1,1 milijardu eura. Po primitku spomenutog pisma Đelić ih je pozvao da detaljnije elaboriraju kako namjeravaju osigurati spomenutih 700 milijuna eura za plaćanje vlasništva nad Fortenova grupom. Otad se nisu javili.

Na spomenutoj skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe većinom od 97 posto prisutnih dioničara koji su glasali odobrena je transakcija između Fortenova Group TopCo B.V. kao prodavatelja i Iter BidCo B.V. kao kupca 100 posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura. Prema navodima iz službenog priopćenja izdanog u tom povodu, kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Ne budu li ostali dioničari zainteresirani za dodano investiranje u Fortenova grupu, to će učiniti Open Pass. Da je to dopušteno sankcioniranim vlasnicima 42,5 posto udjela, Open Pass ne bi bio većinski vlasnik. Provede li se taj plan u djelo, Fortenova grupa u svojoj vlasničkoj strukturi neće više imati sankcionirane dioničare, čije će vlasništvo biti isplaćeno.

Pravne poteze koje sankcionirani SBK Art i njezin navodni vlasnik Saif Alketbi (desno, pored Borojevića) poduzimaju u Nizozemskoj, u Fortenova grupi doživljavaju kao obijesno parničenje. FOTO: Marko Miscevic/CROPIX

Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture.

Ključno je, međutim, što će se zbiti sa sankcioniranim dioničarima, bio to Saif Alketbi, ili što je puno izvjesnije – Krešimir Filipović. Tkogod to bio, njemu će pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva to dozvole. Kad se to dogodi, definitivno će propasti pokušaj netransparentnog transfera Filipovićeva ruskog kapitala u najmoćniji hrvatski poslovni koncern s dalekosežnim utjecajem na ključna gospodarska zbivanja u Hrvatskoj. Da to pokuša spriječiti, Borojević je već prije par mjeseci angažirao Lanskog. Jednim dijelom kako bi pokušao ishoditi da Alketbijevu tvrtku SBK Art skine sa sankcija.

Lansky u tom kontekstu žestoko lobira, ali zasad bez uspjeha. Moguće i zato što su hrvatske institucije na referentne europske adrese dostavile čvrste dokaze da se iza Alketbija zapravo skriva Krešimir Filipović koji je odnedavna i osobno sankcioniran zbog svojih ruskih konekcija. Unatoč tomu, Lansky prijeti brojnim tužbama jer smatra da će skidanje SBK Arta sa sankcija imati retroaktivni učinak na sva zbivanja u Fortenova grupi.

Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel, ili dobiti isplatu

Lansky predvodi veliki odvjetnički ured LGP – Lansky, Ganzger, Goeth + Partner sa sjedištem u Beču s više od 100 odvjetnika i zaposlenika, a profilirao se kao jedan od istaknutijih europskih odvjetnika za pokušaj skidanja sankcija sankcioniranim ruskim tajkunima. Izvrsno je povezan s Rusima, ali i unutar austrijskih i europskih političkih, novinarskih i poslovnih krugova, pa uz odvjetničke, svojim klijentima osigurava i neformalne lobističke i propagandne usluge. Lansky za Borojevića, a suštinski za Krešimira Filipovića, treba odraditi posao lobiranja prema europskim političkim krugovima radi pokušaja povratka ruskog kapitala u Fortenovu i plasirati Borojevićeve teze u hrvatski medijski i politički prostor.

Lanskom se u Austriji obraćaju ruski oligarsi u problemima sa sankcijama, a zbog tih veza neki austrijski mediji prozvali su ga i jednim od glavnih austrijskih boraca protiv sankcija Rusiji. Indikativno je i to da je nedavno otvorio ured u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje se u Dubaiju okupljaju milijarderi i ruski oligarsi. Među njima je i Krešimir Filipović koji se od prošle godine nastanio u Dubaiju. Unatoč svim naporima, zasad lobiranje i pravni angažman Gabriela Lanskog u korist Miodraga Borojevića nisu dali rezultat.

Alketbijeva tvrtka već korištena za pokušaj preuzimanja vlasničkih udjela u Fortenova grupi od sankcioniranih ruskih banaka, završila je pod sankcijama, a on je na sudu u Amsterdamu djelovao odsutno. FOTO: Nacional

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.