Odvjetnica: “Ako i dođe do suđenja uljanikovcima, proces će trajati jako dugo, a oni će na kraju biti oslobođeni”

Zagrebačka odvjetnica Aleksandra Horvat, koja zastupa prvookrivljenog Marinka Brgića u slučaju Uljanik, izjavila je u nedjelju za Glas Istre da je vijest da je optužnica u slučaju Uljanik vraćena u istragu primila bez posebnih emocija, kamoli euforije.

“To je mala pobjeda obrane, ali ne prevelika, da budem iskrena. Optužnica je de facto vraćena na doradu iz nekih prozaičnih razloga: recimo, da bi se na pravilan način ispitala dva svjedoka i prevela neka dokumentacija. Činjenica je da nas opet čeka ova optužnica i sjednica optužnog vijeća. S druge strane, mi smo u našim odgovorima na optužnicu iznijeli jako ozbiljne prigovore, iz kojih proizlazi, kao i iz tvrdnji mojih drugih kolega, da u svemu što se našim branjenicima stavlja na teret nema kaznenog djela”, kazala je.

Ističe da je ključno pitanje zašto nešto, konkretno kazneni progon, odmah ne zaustaviti, nego se ostavlja da se ide u suđenje koje će trajati pet, šest, sedam godina, a završit će, kako odgovorno tvrdi odvjetnica, oslobađajućom presudom.

“Uvijek je interes nas odvjetnika obraniti klijenta. Podrazumijeva se doza naše subjektivnosti, no mi smo ipak i prije svega profesionalci i stručnjaci. Čuli smo obrane naših klijenata, okrivljenika koji od prvog dana svi tvrde isto, potpuno identično, bez ikakvih suštinskih razlika. Prisjetite se: oni su uhićeni jedno jutro u koordiniranoj akciji, odvedeni su u policijsku postaju, nisu znali za uhićenja, nisu se prethodno dogovarali i usklađivali svoje priče. A svi pričaju isto, uvjereni da su, u onome što su radili, bili u pravu”, kazala je.

Komentiraj