Održan susret udomitelja iz cijele Republike Hrvatske

Autor:

udomiteljizadjecu.hr

Dana 02.09. na Sljemenu, u Hotelu Tomislavov dom u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece održan je 10. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji kako bi se udomitelji međusobrno družili, ali i s predstavnicima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspravili o teškoćama s kojima se suočavaju.

Katarina Maček Stjepanović, stručna surandica Foruma ističe kako su susreti udomitelja jedinstvena prilika za međusobno druženje i upoznavanje udomiteljskih obitelji. Isto tako, na svakom susretu nastojimo okupiti sve relevantne dionike kako bi se raspravilo o značajnim pitanjima vezanim za udomiteljstvo u Hrvatskoj. Ove godine na susretu su nam se pridružile i predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Tatjana Katkić Stanić, Marijana Dumančić i Margareta Međerić.

Pitanje koje najviše zanima udomitelje je novi Zakon o udomiteljstvu i profesionalizacija udomiteljstva, tj. činjenica da udomitelji imaju prava iz radnog odnosa.

Marina Hoblaj, predsjednica Foruma, a ujedno i udomiteljica navodi kako udomitelji nisu dobili konkretne odgovore kada i na koji način će udomitelji dobiti prava iz radnog odnosa. Iako postoji plan da novi Zakon o udomiteljstvu stupi na snagu u prvom kvartalu 2018. godine, udomitelji su skeptični po tom pitanju budući da se već 10 godina bore da imaju prava iz radnog odnosa, pravo na radni staž, a tim i na mirovinu.

Udomitelji su upoznati i s velikim programom Za snažniju obitelj kojeg pokreću UNICEF i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku čiji je jedan od ciljeva upravo unapređenje udomiteljske skrbi, a Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece je jedan od partnera na projektu.

Susret je realiziran zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalu politiku, Grada Zagreba i Ureda Unicef-a u Hrvatskoj.

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece mreža je 14 udruga udomitelja s područja cijele Hrvatske koje okupljaju oko 300 udomiteljskih obitelji u kojima je smješteno 500 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Zainteresirani za udomiteljstvo mogu se obratiti u ured Info centra za udomiteljstvo od 08 do 16 sati na adresi Antuna Bauera 28 u Zagrebu.

Više informacija na facebook stranicu Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, web stranici www.udomiteljizadjecu.hr, telefonu 01 5565 144 ili putem e-maila [email protected].

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)