Održan skup “Transfer tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu”

Autor:

30.03.2023., Zagreb - Okrugli stol Kreativne industrije na internetu, prvi u nizu okruglih stolova o intelektualnom vlasnistvu, sudjelovali su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek, Drazen Klaric HUP - Udruga novinskih izdavaca, Valentina Wiesner Drustvo za zastitu novinarskih autorskih prava, Goran Navojec Hrvatsko drustvo za zastitu audiovizualnih izvodjackih prava, Niksa Bratos Hrvatska udruga za zastitu izvodjackih prava, Maja Vidmar Klaric Hrvatska diskografska udruga / ZAPRAF, Branimir Mihaljevic Hrvatsko drustvo skladatelja i Romana Matanovac Vuckovic Sveuciliste u Zagrebu, moderatorica je Ana Radisic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Stručni skup “Transfer tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu”, čiji je jedan od ciljeva bio razmotriti potencijalne daljnje konkretne korake kako bi transfer tehnologije pokazao bolje znanstvene i komercijalne rezultate, održan je u srijedu u auli Sveučilišta u Zagrebu. Cilj skupa je i otvoriti različita pitanja vezana uz transfer tehnologije i istraživanja na sveučilištima općenito, djelovanje startup i spin-off kompanija i dr., priopćilo je zagrebačko Sveučilište.

Voditelj rasprave prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Josip Mlinarić istaknuo je kako Sveučilište pokreće niz inicijativa u području transfera tehnologije i inovacija. Izrazio je spremnost Sveučilišta da sastavnicama pruži još snažniju potporu u ovim složenim procesima te naglasio važnost razvijanja i pokretanja projekata transfera tehnologije na razini sastavnica.  Najavio je i osnivanje Gospodarskoga savjeta Sveučilišta u Zagrebu te intenziviranje konkretne suradnje s gospodarstvom.

Voditeljica poslijediplomskoga specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo Romana Matanovac Vučković s Pravnoga fakulteta napomenula je kako je Sveučilište razvilo pravni okvir za upravljanje intelektualnim vlasništvom.
Naglasila je kako pravni okvir čine zaposlenici i studenti na njegovim sastavnicama kako bi se potaknuo transfer tehnologije, kreativnosti i znanja prema gospodarstvu te kako bi se stvorili novi proizvodi, usluge, procesi i postupci.
“Potrebno je komercijalizirati intelektualno vlasništvo stvoreno korištenjem javnih financija i drugih resursa na dobrobit društva u procesu odgovorne komercijalizacije” ustvrdila je.

O.d. privremenoga voditelja Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Petrović podsjetila je na potporu transferu tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu, a ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić je predstavio nacionalne smjernice za transfer tehnologije i znanja te korespondirajućih programa i javnih poziva.  Meštrić je napomenuo kako je već osigurano 25 milijuna eura nepovratnih sredstava koji stoje na raspolaganju za transfer tehnologije te dodao i da se brzo očekuje novih 30 milijuna eura za ovo područje.

Skupu su nazočili prorektori i dekani, prodekani za znanost, voditelji znanstvenih centara izvrsnosti, predstavnici inkubatora, poduzetničkih i investicijskih programa, i drugi sudionici.
Na skupu je najavljeno raspisivanje natječaja za upis nove generacije polaznika poslijediplomskoga specijalističkoga interdisciplinarnoga studija Intelektualno vlasništvo početkom svibnja 2023.
Program ovoga studija namijenjen je pojedincima iz svih struka budući da je usmjeren na stjecanje specijalističkih znanja o načinima i sadržaju pravne zaštite te upravljanju intelektualnim vlasništvom u procesu transfera tehnologije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.