Odlazak u crno Amy Winehouse

Bila je britanska jazz, soul i reggae pjevačica. “Ja sam rođena glazbenica. Rođena pjevačica, ali sam nekako dosta stidljiva”, rekla je jednom prilikom o sebi, i dodala: “Znate li kako je to? Ne bih htjela biti sentimentalna, ali to je pomalo kao da ste zaljubljeni, ne možete jesti, nemate mira, tako nekako. Ali onog trenutka kada se popnete na binu, sve je u redu. Tog trenutka kada počnem pjevati.”

Amy Winehouse debitirala je albumom Frank 2003. godine, oduševivši publiku i kritičare, zaradivši nominaciju za nagradu Mercury. Tri godine kasnije snimila je drugi album Back to Black koji je imao šest nominacija za Grammy, a osvojio ih je pet što je do tada pošlo za rukom samo jednoj pjevačici prije nje.  Osvojila je i tri od četiri najcjenjenija Grammyja – Najbolji novi umjetnik, Album godine i Pjesma godine. U veljači 2007. godina osvojila je BRIT Award za najbolju britansku pjevačicu, a u kategoriji najboljeg britanskog albuma ostala je na nominaciji.

Nažalost, Amy Winehouse je osim glasom postala poznata i po problematičnom ponašanju, teškoj ovisnosti o drogama i alkoholu koji su joj karijeru gotovo cijelo vrijeme dovodili u pitanje, te na kraju i stajali života.

Amy Winehouse preminula je 23. srpnja 2011. godine u Londonu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]