ODGOĐEN POSJET VUČIĆA Predsjednica procijenila kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za posjet

HINA/ HGK/ Ines ŠMIT

Iz Ureda predsjednice u srijedu su se oglasili priopćenjem oko odgode posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. U priopćenju, kojeg Vam u nastavku prenosimo u cijelosti, navodi se kako je zbog najnovijih događaja i ozrtačja koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović procijenila kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj. U kontaktima Ureda oboje predsjednika došlo je do suglasnosti da se posjet odgodi.

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata istaknula kako dijalog nema alternative u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju. Potpisivanjem „Subotičke deklaracije“ počeli su se stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja.

U skladu s tim, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsjednika Republike Srbije, započeti su razgovori o službenom posjetu Hrvatskoj. Poziv predsjednice Republike Hrvatske predsjedniku Vučiću upućen je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja.

Obzirom na najnoviji razvoj događaja i ozračje koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, Predsjednica Republike Hrvatske procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta.

U kontaktima dvaju Ureda postignuta je suglasnost o odgodi posjeta koji je bio planiran do kraja ove godine.

Glavni cilj posjeta Predsjednika Republike Srbije Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe”, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Komentiraj