Turski predsjednik Tayyip Erdogan odbacio je u petak kritike Zapada zbog masovnih uhićenja nakon propalog puča i rekao da su se neke države, umjesto da hvale Tursku što je spriječila državni udar, svrstale uz pučiste.

Turske vlasti optužuju islamističkog propovjednika Fethullaha Gulena koji živi u egzilu SAD-u da je organizirao udar zbog čega su suspendirale ili pokrenule istragu protiv desetaka tisuća njegovih navodnih sljedbenika, uključujući vojnike, suce i sveučilišne profesore. Zatvoreni su također brojni mediji, škole i sveučilišta.

“Vi stajete na stranu pučista umjesto da branite zemlju koja je spriječila pokušaj državnog udara”, rekao je Erdogan u vojarni u Ankari bombardiranoj u noći puča s 15. na 16. srpnja kada je poginulo 47 vojnika.

“Onaj tko je organizirao udar već je u vašoj zemlji i vi ga hranite”, dodao je misleći na Gulena koji od 1999. živi u Pannsylvaniji.

Erdogan je rekao da će se broj uhićenih povećati ako se utvrdi da su podupirali puč.

Turski se predsjednik žestoko obrušio na američkog generala koji je rekao da su njegovi ključni sugovornici u turskoj vojsci uhićeni ili zatočeni.

“Tko ste vi?”, upitao je ljutiti Erdogan na sastanku u vojnom stožeru u Ankari. “Trebali bi znati gdje vam je mjesto”, dodao je i optužio američkog dužnosnika da se “svrstao na stranu pučista”.

Zapovjednik američke vojske na Bliskom istoku Joseph Votel rekao je četvrtak da strahuje od posljedica čistki u turskoj vojsci na odnose Washingtona s turskom vojnom hijerarhijom.

Komentiraj