Od siječnja raste i naknada za stručno osposobljavanje

Nacional

Početkom sljedeće godine povećava se minimalna plaća, ali i naknada za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, piše Glas Slavonije. Mladi bi obrazovani kadar umjesto dosadašnijh 2621 kunu, kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, također trebao primati 2752 kune neto iznosa naknade.

“Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju. Od 1. siječnja 2018., minimalna plaća obračunava se po novoj osnovici, proporcionalno tomu obračunava se naknada za SOR, prve isplate su u veljači za siječanj”, priopćili su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Ipak, korisnici ove mjere smatraju kako povećanje naknade nije rješenje. “Pozdravljam povećanje naknade, ali ona i dalje nije dostatna za pristojan život, naročito jedne mlade osobe. O stručnom osposobljavanju mislim da bi se trebalo ukinuti, jer će nas poslodavci praktički besplatno iskorištavati unedogled a da nikoga ne zaposle u radni odnos”, smatra 29-godišnji Mario.

Komentiraj