Zbog visokog vodostaja Rajne, porajnske metropole Koeln i Duesseldorf poduzimaju mjere za zaštitu od poplave a promet Rajnom od Koblenza do Duisburga je u potpunosti obustavljen, priopćili su  u nedjeljugradovi uzduž Rajne.

Vodostaj Rajne u ponedjeljak bi, kako je priopćila uprava Koelna mogao prijeći granicu od 9 metara čime prijeti poplava staroj gradskoj jezgri oko čuvene katedrale. Šetalište uz Rajnu je već mjestimice poplavljeno.

U Duesseldorfu je pripremljeno 40.000 vreća s pijeskom za obranu od eventualnog izlijevanja Rajne.

U subotu poslijepodne policija je patrolnim čamcima spasila nekoliko šetača koji su ostali odsječeni na jednom riječnom otoku nakon što ih je iznenadio nagli porast vodostaja.

Situacije je kritična i na južnim pritokama Rajne, Moselu i Saaru ali i na Dunavu.

Smirivanje situacije očekuje se tek od utorka kada bi vodostaji trebali polako početi opadati.

Koeln su u prošlosti često pogađale velike poplave, posljednji put 1995. kada je poplavljene cijelo područje starog grada.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.