Portal Novosti su danas objavile snimke koje prikazuju gotovo dvadeset godina mlađeg ministra Hasanbegovića kao sudionika prosvjeda kojim se, zajedno sa svojim istomišljenicima i ostalim poznatimn ustašofilima koji su tada stajali rame uz rame Hasanbegoviću, borio protiv vraćanja imena Trga žrtava fašizma.

Naime, u svibnju 1998. godine održan je osmi po redu prosvjed za povratak imena Trga žrtava fašizma. Na Trgu hrvatskih velikana, ispred Džamije, okupilo se nekoliko stotina građana. Samo nekoliko metara dalje organiziran je kontraprosvjed onih koji ne žele da se trg ponovo posveti žrtvama fašističkog terora.

Uz Mladena Schwartza, patera Vjekoslava Lasića, poznatog po redovitom održanju misa za Antu Pavelića, nalazi se i tada prilično anonimni mladi povjesničar i suradnik časopisa Nezavisna Država Hrvatska, Zlatko Hasanbegović.

Proustaški prosvjednici pjevaju ustašku budnicu “Evo zore, evo dana” i dižu ruku na nacistički pozdrav te uralaju Za dom spremni. Hasanbegović ne sudjeluje u pjevanju , barem se to ne vidi, ali očito dijeli stavove ljudi s obzirom da sudjeluje na prosvjedu.

Isti su prosvjednici, godinu dana kasnije, kamenjem, jajima, bocama i suzavcima nasrnuli na prosvjednike. Tada su napadnuti Stjepan Mesić, Vesna Pusić, Zoran Oštrić i Zoran Pusić. Hasanbegović je, pokazuju snimke, bio i na ovom prosvjedu.

Komentiraj