Objavljen nastavak legendarnog romana “Pohane zelene rajčice” Fannie Flagg

Fannie Flagg je američka glumica, komičarka i spisateljica koja se nakon uspješne filmske karijere Flagg 1980-ih godina okrenula pisanju. Godine 1987. objavila je legendarni roman ‘Pohane zelene rajčice’, koji je 1991. dobio svoju filmsku adaptaciju.

Spisateljska karijera od tada joj je krenula uzlaznom putanjom. Na hrvatskom jeziku objavljeni su njeni mnogobrojni naslovi – „Daisy Fay i čudotvorac“, „Sreća ispod duge“, „Dobrodošla na svijet, djevojčice“, „Još te sanjam“, „Posljednji susret cura s benzinske“ i „Cijeli grad priča“. Za ovaj posljednji Fannie Flagg osvojila je renomiranu nagradu Southern Book Prize.

Trideset tri godine nakon uspješnice „Pohanih zelenih rajčica“, Fannie Flagg napisala je nastavak, „Povratak u Whistle Stop“, kojim nas vraća u idiličnu atmosferu željezničkog gradića.

Ovaj roman oslikava ono posebno i čarobno u svakodnevnim životima običnih ljudi, progovara o ponovnom otkrivanju mladosti, vraća nas u djetinjstvo te propitkuje što za nas predstavlja pojam doma i je li mu se ikada moguće vratiti.

Roman je s engleskog prevela Ivana Bodul, a izašao je u nakladi Mozaik knjige.

PHOTO: Mozaik knjiga

RADNJA:

Bud Threadgoode svoje je sretno djetinjstvo proveo u užurbanom željezničkom gradiću Whistle Stop, odrastajući sa svojom pobožnom majkom Ruth i otkvačenom tetom Idgie. Njih su dvije skupa vodile gostionicu Whistle Stop, poznatu po kulinarskom specijalitetu – pohanim zelenim rajčicama. Međutim, kako je ranžirni kolodvor u tome gradiću prestao funkcionirati, Whistle Stop se pretvorio u grad duhova i jedino što je ostalo od Budova djetinjstva samo su kuće prekrivene daskama i sjećanje na ljepša vremena. No jednoga dana Bud odlučuje otići na svoje posljednje putovanje kako bi vidio što se dogodilo s njegovim voljenim gradićem. Na tom putu upoznaje nove prijatelje te otkriva mnoštvo tajni, kako o vlastitom životu, tako i o životu svoje majke i tete te ostalih sugrađana.

Komentiraj