Kultura
Decoration icon

matica hrvatska

Obilježena 30. obljetnica pokretanja obnovljenoga Vijenca

Autor:

19.09.2023., Zagreb, Proslava 30 godina Vijenca. Na proslavi je bila Ministrica Nina Obuljen Korzinek, Goran Galic urednik, ministra Marin Piletic, Miro Gavran, Budisa i mnogi drugi Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Trideseta obljetnica pokretanja obnovljenoga Vijenca, dvotjednoga časopisa Matice hrvatske, obilježena je u srijedu navečer u Matici hrvatskoj (MH) u Zagrebu.

O Vijencu su prigodno govorili predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, glavni urednik Vijenca Goran Galić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik MH Miro Gavran je istaknuo kako su roditelji Vijenca bili tadašnji predsjednik MH Vlado Gotovac i prvi glavni urednik Slobodan Prosperov Novak.

Kao ljudi od kulture i politike prepoznali su koliko su mladoj državi, čija je trećina teritorija te 1993. godine bila okupirana  važne kultura znanost, umjetnost, ali i glasilo u kojem se moglo problematizirati  sve relevantne teme koje se tiču hrvatskoga čovjeka, rekao je Gavran.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenila je kako su velika imena hrvatske kulture koja su pisala i govorila kroz Vijenac, pridonijeli našoj kulturnoj povijesti i povijesti našega društva, te dali golem doprinos različitim političkim događajima  koji smo kao hrvatski narod  prolazili u tom dugom razdoblju.

Kao što je utemeljenje Vijenca imalo prekretničku ulogu za hrvatski nacionalni identitet tako se i njegovo jedno od gašenja dogodilo u prekretničkim trenutcima, rekla je ministrica dodavši kako se  i ponovno pokretanje dogodilo u trenutcima kada smo krenuli sa stvaranjem  demokratske hrvatske države, rekla je Obuljen Koržinek.

Naglasila je da je Vijenac, nažalost, zadnji i jedini takav časopis u Hrvatskoj, dodavši  kako žali što nema više takvih časopisa.

U sklopu programa je predstavljen obljetnički broj Vijenca na mini panelu, na kojem su sudjelovali komunikacijski stručnjak Božo Skoko, dugogodišnja Vijenčeva kolumnistica Nives Opačić, glavni urednik Goran Galić i lektorica Saša Vagner.

Komunikolog Božo Skoko je istaknuo kako Hrvatskoj u ovakvim vremenima treba jedan ovakav časopis, koji služi poput svjetionika – da u moru ponude koja se ubrzava, kaže što je vrijedno, a što nije, razdvoji kulturu od nekulture i da čuva izvrsnost pisanih riječi.

Izložba “30 godina novog Vijenca 1993.–2023.” 

Uz panel, u atriju Matice hrvatske postavljena je i izložba “30 godina novog Vijenca 1993.–2023.”

Književni list za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac u okrilju Matice hrvatske obnovljen je na Božić 1993. na tragu slavnog Šenoina Vienca iz 19. stoljeća.

Kao dvotjednik redovito donosi relevantne vijesti iz svijeta kulture, umjetnosti, znanosti, kritike kazališnih predstava i koncerata, kolumne, ulomke rukopisa romana vodećih pisaca, novu poeziju, prikaze novih izdanja strane i domaće književnosti, i dr.

U Vijenčeve suradnike ubrajaju se najpoznatiji hrvatski književnici, pjesnici, sveučilišni profesori, novinari i drugi.

Kao gost proslave s nekoliko nekoliko prigodnih skladbi nastupio je sastav Prljavo kazalište.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.