Na zagrebačkom Prirodoslovno matematičkom fakultetu (PMF) u srijedu je obilježeno velikih 25 godina časopisa za djecu Matka i predstavljena knjiga „Čudesni svijet matke“ autora Petra Mladinića i ilustratora Ninoslava Kunca.

Knjiga je dio Matkine biblioteke Hrvatskog matematičkog društva, a cilj popularizacija i približavanje matematike djeci i mladima. Priče i matematički zadaci u knjizi izbor su najzanimljivijih zadataka objavljivanih u časopisu Matka namijenjenom učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola i popularizaciji matematike.

Moje dugogodišnje iskustvo u radu s djecom na ovakav način je više nego pozitivno, napomenuo je Mladinić dodavši kako zahtjevne zadatke, postavljene uz pomoć stripa, na zanimljiv i djeci blizak način, učenici su rješavali s mnogo više entuzijazma.

Uvijek sam vjerovao, poručio je, da matematika može biti svakome zanimljiva ako se objasni na jednostavan način i poveže sa svakodnevnim okruženjem. “Za mene, ova je knjiga realizacija ideje da je matematika za sve i da je svuda oko nas,“ rekao je Mladinić.

Zamisli Petra Mladinića, jednog od utemeljitelja časopisa Matka i dugogodišnjeg nastavnika i ravnatelja zagrebačke V. Gimnazije, oslikao je i oživio poznati ilustrator dječjih knjiga i časopisa Ninoslav Kunc. 51 zagonetka i mozgalica u stripu zahtjevne jednadžbe, postotke, geometriju, grafove i mnoge druge matematičke izazove, djeci i mladima približit će na inovativan i zabavan način. Od lakših do onih zahtjevnijih zadataka čitatelji knjige „Čudesni svijet matke“ dobit će uvid u bogatstvo i raznolikost matematike. Zadaci u knjizi namijenjeni su djeci od deset do sedamnaest godina, ali svakako mogu biti zanimljivi i izazovni i mlađoj i starijoj publici

Komentiraj