HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

OBULJEN KORŽINEK “Pitajte me za nekog drugog redatelja, ne samo za Frljića”

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek gostovala je na N1 televiziji gdje je komentirala svoj angažman u Ministarstvu kulture, svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića, stanje na HRT-u i redatelja Olivera Frljića.

“Mi koji upravljamo prostorom kulture i tim cijelim sektorom moramo stvarati uvjete da kulturni djelatnici i umjetnici mogu stvarati. Osobnim uspjehom shvaćam uspjeh onoga što se zbiva u kulturi i manje tu vidim potrebu da bih promovirala sebe, a to ne bi trebalo biti ključni cilj. Kad sam došla na ovo mjesto, nažalost, zbog svega što se događalo u proteklim godinama, osobe koje su bile na ovom mjestu prije mene, bile su jako prisutne u medijima, bilo zbog nekih prilično specifičnih stavova o tome tko bi se mogao ili se ne bi mogao baviti područjem kulture i umjetnosti ili po nekim, nažalost, nesretnim situacijama vezano uz određena financijska postupanja. Možda sam i svjesno željela vratiti fokus na kulturu i umjetnost”, smatra ministrica.

Ministrica pitanje treba li javnim novcem financirati Olivera Frljića smatra smiješnim.

“To je razina diskursa u kulturi na koju ja, kao ministrica, ne pristajem. Pitajte me treba li javnim novcem financirati djelo nekog drugog redatelja.

On je medijski atraktivan i simpatičan i tema redatelja Olivera Frljića je vama jako medijski simpatična. Ali, za mene kao ministricu kulture, i to valjda ponavljam 20-ti put odgovor na to pitanje… Ministar ili ministrica kulture nije taj koji odlučuje koji redatelj u demokratskoj državi režira u kojem kazalištu. To odlučuje ravnatelj pojedinog kazališta. Isto kao što ministar ne odlučuje koju knjigu će tiskati koji izdavač”, izjavila je ministrica, dodavši kako je gledala neke od Frljićevih predstava.

“Nisam kazališni kritičar, gledala sam neke od njegovih predstava koje sam smatrala dobrima. Sjećam se, recimo, Hamleta u ZKM-u kao jedne vrlo dobre predstave. Ali kao ministrica se u principu suzdržavam od toga jer nije važno što ja o nekome mislim”, rekla je.

O stanju na HRT-u, ministrica je priznala kako unatoč problemima hrvatsku televiziju smatra ozbiljnim medijem.

“Ekscesa ima uvijek, ali sve u svemu, mislim da je HRT jedan relevantan i ozbiljni medij. Ona je imala nekoliko godina krize upravljanja i sada želimo poslati jednu poruku stabilnosti bez ikakve ambicije s razine Vlade ili bilo koga od ministara da bismo se uplitali u njihove programske odluke. Prošle godine smo kroz široku javnu raspravu prvi puta u zakonom propisanoj proceduri ispregovarali ugovor između Vlade i HRT-a koji definira javnu uslugu. Očekujemo od onih koji vode HRT profesionalizam, da isprave neke negativne trendove u poslovanju i da rade na svojoj gledanosti”, zaključila je ministrica.

Komentiraj