“Obični ljudi” prva tema filmsko-čitateljskog kluba Bookse i Kinoteke

Zagrebačko kino Kinoteka ugostit će Festival filmova za djecu KinoKino, među novitetima prikazuje filmove “Nosila je rubac črleni” i “Avatar”, a tjedan su otvorili “Obični ljudi” Roberta Redforda, u sklopu filmsko-čitateljskog kluba Bookse i Kinoteke.

“Obični ljudi”, hvaljeni roman Judith Guest i njegova adaptacija Roberta Redforda, prva su tema ovosezonskog izdanja zajedničkog projekta Bookse i kina Kinoteka, posvećenog istraživanju veza književnosti i filma.

Ta priča o obitelji koja se oporavlja od traume ubraja se među moderne klasike američkog filma, a nagrađena je Oscarima za najbolji film, režiju, adaptirani scenari. Timothyju Huttonu donijela je Oscara za sporednog glumca.

U utorak se prikazuje komedija “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića smještena u Hrvatsko zagorje, koja kroz priču o prasici koja se sprema za prvi seks pronicljivo i duhovito secira lokalni mentalitet.

Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio Nagradu publike, a Ljubo Zečević nagrađen je Zlatnom arenom za sporednog glumca, podsjećaju iz Kinoteke.

Program Noviteti donosi i “Avatar”, suvremeni klasik Jamesa Camerona, koji je zahvaljujući revolucionranom korištenju računalnih efekata otvorio novu stranicu u povijesti kinematografije. Film je ponovno pušten u distribuciju kao najava drugog nastavka, koji će u distribuciju krenuti u prosincu ove godine.

Među ostalim novijim filmovima tu su romantični triler “Dvostruka prijevara” Parka Chan-wooka te intrigantna psihološka drama “Sjećanja” Apichatponga Weerasethakula, s karizmatičnom Tildom Swinton u glavnoj ulozi

Od ove srijede u Kinoteci će se održavati sedmo izdanje Filmskog festivala za djecu – KinoKino, čiji program uključuje niz međunarodnih filmova za djecu do 14 godina, od animiranih filmova i komedija do pustolovina. O najboljim filmovima odlučivat će dječji i profesionalni žiri, a svi posjetitelji odlučit će o dobitniku nagrade publike.

Ovogodišnji festival zatvara projekcija filma “Labirint” Jima Hensona s Davidom Bowiejem u naslovnoj ulozi, koji služi i kao uvertira u tematski program koji je Kinoteka pripremila za listopad i studeni. Ulaz na projekciju Labirinta je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni.

Komentiraj