Obavještajac Toni Matas pronađen mrtav u vozilu kod Knina, u petak je bio na ispitivanju zbog slučaja Rimac

Autor:

Tomislav Miletic/PIXSELL, Nacional

Toni Matas, bivši šef zadarskog centra Sigurnosno obavještajne agencije, pronađen je u nedjelju mrtav, kako je prvi izvijestio Nacional.

Njegovo tijelo policija je uočila u vozilu na području Kravlje drage, između Knina i Gračaca. Uzrok smrti zasad se ne spominje, no 49-godišnji Matas, kako je neslužbeno doznao Nacional, pronađen je prostrijeljene glave. Policijski očevid i obdukcija pokazat će je li riječ o ubojstvu ili samoubojstvu.

U poslijepodnevnim satima nedjelje šturo su se oglasili iz policije, poručujući da do kraja istrage neće davati izjave o događaju. “Danas u 12 sati Policijska postaja Knin zaprimila je obavijest da se na području Kravlje drage (područje između Knina i Gračaca) u jednom vozilu nalazi mrtva muška osoba. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja potvrđena je dojava i mjesto je osigurano. U suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku obavlja se očevid nakon čega će tijelo biti prebačeno u Opću i veteransku bolnicu Knin radi vršenja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti. O svemu poduzetom će posebnim izvješćem biti obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku”, navodi se u policijskom priopćenju, koje je medijima poslano oko 16:45 sati.

Matasa se spominjalo i u aferi Vjetroelektrane. Upravo je on navodno pronašao prislušni uređaj u automobilu bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac i to na njezinu zamolbu, zbog čega su propale mjere tajnog nadzora osumnjičene za milijunske malverzacije.

RTL u nedjelju neslužbeno doznaje da je Matas zbog afere Vjeroelektrane u petak ispitan u policijskom USKOK-u.

Kako je Nacional prvi doznao, u automobilu Tonija Matasa pronađeno je oproštajno pismo. Telegram, pak, neslužbeno doznaje da se u tom pismu spominje pritisak kojem je bio izložen zbog svoje uloge u aferi s Josipom Rimac. Također, navode da je pronađen i pištolj.

Karamarkov kandidat za šefa SOA-e

Toni Matas svojedobno je bio kandidat Tomislava Karamarka za ravnatelja SOA-e, u vrijeme premijera Tihomira Oreškovića. Nacional je u to vrijeme pisao da je više izvora iz obavještajnih krugova reklo da je zgroženo takvim Karamarkovim odabirom, ističući da je Matas osobno vrlo lojalan Karamarku te da ih povezuju razna poluprivatna zajednička druženja, kao i da za mjesto glavnog šefa SOA-e naprosto nije kapacitiran. Te je godine za šefa SOA-e izabran Danijel Markić.

EKSKLUZIVNO: Čovjek od najvećeg povjerenja Karamarka i Brkića upravljao aferom zbog koje je pritvorena Josipa Rimac

Koncem lipnja 2016. godine Nacional je objavio da se Tomislav Karamarko tijekom prijepodneva u prvom danu poslije ostavke, koju je nakon Nacionalova otkrića afere Konzultantica podnio na funkciju predsjednika HDZ-a, sastao upravo s Tonijem Matasom.

Nacional je uspio doći do fotografija, koje su pokazale da se Karamarko dulje nalazio u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton. Ondje se susreo s Matasom. Njega je, na mjesto šefa zadarske SOA-e 2007. godine postavio upravo Karamarko, koji je tada bio čelnik obavještajne službe.

Karamarko i Toni Matas u zagrebačkom Sheratonu razgovarali o planovima za političku budućnost

Nekoliko dana prije afere s Rimac Matas promaknut u Pošti

Nacional je u kolovozu 2018. objavio kako je Matas u Hrvatskoj pošti zaposlen na posao zamjenika direktora korporativne sigurnost, i to, tvrdi Nacional, bez javnog natječaja. To je otkriće tada izazvalo nezadovoljstvo u miljeu bliskom Milijanu Brkiću.

Karamarkov pulen bez natječaja zaposlen u Hrvatskoj pošti

U kolovozu prošle godine Nacional je objavio da je Matas za direktora korporativne sigurnosti Hrvatske pošte promaknut svega nekoliko dana nakon što je izbila afera Vjetroelektrane u čijem se središtu nalazi Josipa Rimac.

Nacional je u lipnju prošle godine objavio da je poduzetnik Josip Pleslić, kojem se uz Matasa Josipa Rimac obratila zbog ‘bube’ koju je pronašla u svom automobilu, istražiteljima tijekom ispitivanja navodno kazao da je, prema njegovim saznanjima, Josipu Rimac na nezakonite radnje poticao upravo Toni Matas.

Plesić je, objavio je Nacional, istražiteljima izjavio da je Matas spojio Josipu Rimac s Ante Sladićem, poduzetnikom zbog koga se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta na način da sa Sladićem povezane tvrtke budu u mogućnosti izvući više državnih poticaja. Matas je tada Josipi Rimac ispričao da je Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način.

Buba u njenom autu 31. ožujka snimila je Josipu Rimac dok sugovorniku objašnjava kako se SMSom može doći do Plenkovića i kako utječe na strateške odluke vlade

PRIJELOMNA VIJEST: Obavještajac Toni Matas pronađen mrtav prostrijeljene glave

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.