Američki predsjednik Barack Obama je u srijedu pozvao venezuelsku vladu na poštivanje demokratskog procesa u zemlji u kojoj oporba pokušava potaknuti raniji odlazak predsjednika Nicolasa Madura.

“Politički zatvorenici moraju biti oslobođeni. Demokratski proces se mora poštivati, uključujući i legitimne napore oragniziranja referenduma o svrgavanju”, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Ottawi uz kanadskog premijera i meksičkog predsjednika.

“Zbog teške situacije u Venezueli i siromaštva stanovnika, pozivamo vladu i oporbu na istinski dijalog i zahtijevamo poštivanje pravne države i narodne skupštine”, inzistirao je Obama.

Obama sudjeluje u kanadskom glavnom gradu na summitu “Trojice amigosa” s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i meksičkim predsjednikom Enrique Pena Nietom. Taj summit okuplja čelnike triju zemalja povezanih Sporazumom o sjeverno-američkoj slobodnoj trgovini (NAFTA).

Venezualenska vlada i Narodna skupština su mjesecima u sukobu jer oporba pokušava referenumom postići raniji odlazak predsjednika Madura izabranog 2013.

Ta borba se odvija u teškom ozračju gospodarske krize u zemlji bogatoj naftom, koja trpi padove tečaja valute i nestašice hrane i lijekova što potiče pobune i pljačke.

Komentiraj