O smrti mladog policajca u novom romanu “Slučaj vlastite pogibelji” Kristiana Novaka

Autor:

14.09.2022., Zagreb- Kristian Novak, knjizevnik i jezikoslovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci.
 Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Novi roman Kristiana Novaka “Slučaj vlastite pogibelji”, koji se bavi pitanjima korupcije, lojalnosti, ljubavi, problemima pojedinca suočena sa sistemom, objavljen je u nakladi Oceanmora.

Kako se navodi u priopćenju, u središtu romana je slučaj smrti mladog policajca koji stubokom mijenja živote onih koji su ostali. Slučaj je isprva klasificiran kao samoubojstvo, no u to, s obzirom na neobične okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnjaju i njegova obitelj i dio javnosti.

Dok obitelj zahtijeva istinu i kažnjavanje odgovornih, srednjoškolska profesorica s učenicima priprema predstavu u kojoj evocira taj događaj.

Roman je, ističe urednik Kruno Lokotar, ispripovijedan kao pletenica i vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova.

“Pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode… iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik“, dodaje.

Kristian Novak (1979.) predaje na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingvistike, analize diskursa i jezične biografistike.

Godine 2005. objavio je roman “Obješeni”, a 2013. roman “Črna mati zemla”, za koji je dobio tportalovu nagradu za roman godine. Istu nagradu, kao i Nagradu Gjalski, Nagradu Fran Galović i dvije nagrade BOOKtiga donio mu je i roman “Ciganin, ali najljepši”. Romani “Črna mati zemla” i “Ciganin, ali najljepši” prevedeni su na niz jezika te adaptirani u kazališne hitove.

‘Urednici su postali nevažni, naše znanje nikome ne treba’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.