Novogodišnje kupanje na pulskom Mornaru i šibenskom Banju

HINA/ Daniel SPONZA

Prvog dana 2018. godine, unatoč temperaturi mora od samo 12 stupnjeva, ali ipak tri stupnja višoj od temperature zraka, na pulskom kupalištu Mornar pedesetak kupača je tradicionalnim plivanjem i pjenušcem zaželjelo sugrađanima zdravu, sretnu i uspješnu novu godinu, a začetnici novogodišnjeg kupanja u Puli Almi Šešliji – sretan 88. rođendan.

Točno u podne, već prema tradiciji, hrabri kupači kojih svake godine sve više i više sudjeluje u Puli u takvoj proslavi Nove godine, uz otvaranje nekoliko boca pjenušca, zaželjeli su svim sugrađanima sretnu i uspješnu 2016. godinu i otisnuli se s obale.
“Ovo radimo jer volimo izazove, lijepo nam je i družimo se i stoga, zašto ne okupati se na prvi dan godine. Inače, plivamo tijekom cijele godine, a u ovoj godini sugrađanima želimo samo dobre i lijepe stvari”, rekao je Igor Brkarić iz Pule, nakon prvog ovogodišnjeg kupanja.
Velik broj odvažnih koji su odlučili zaplivati uvalom Valsaline, s obale je gledalo stotinjak okupljenih sugrađana, koji su im došli pružiti moralnu potporu.
Začetnica novogodišnjeg kupanja u Puli Alma Šešlija, koja upravo danas slavi 88. rođendan, rekla je da se više od 20 godina svakodnevno kupa u moru te poručila kako joj je rođendanska i novogodišnja želja uvijek ista: “Samo neka je zdravlja”.
Među najstarijim plivačima u Puli bio je 84. godišnji Jakov Barač koji je ispričao kako je 1992. došao u Pulu iz Vukovara, bio je i na ratištima, ranjen, a otkad je došao u Pulu započeo je s cjelogodišnjim plivanjem u moru. Najprije, kako je naveo, povremeno dok nije upoznao ekipu, a nakon dvije godine to se pretvorilo u svakodnevnu aktivnost.
“Sada već 14. godinu plivam i maratone i vjerojatno sam najstariji maratonac u Puli. Kada bi ljudi znali koliko je to dobro i zdravo svi bi se kupali”, poručio je Barač.

 

Pedesetak najhrabrijih plivača otplivalo je kratko svoju novogodišnju dionicu te tradicionalno nazdravilo novoj 2019. godini uz pjenušac u moru praćeni pljeskom okupljenih građana. Kako su nam rekli, more ima 12 stupnjeva i još uvijek je u moru toplije nego vani.

Novogodišnje kupanje i u Šibeniku 

Nekoliko stotina Šibenčana na gradskoj plaži Banj zapljeskalo je devetorici muškaraca i trima ženama koji su tradicionalno, sedmu godinu za redom na novogodišnje jutro, točno u podne hrabro ušli u more.

Temperatura zraka prvog dana nove 2019. godine u Šibeniku je iznosila deset stupnjeva, ali je zbog sunca osjet topline ipak bio jači, dok je u moru izmjereno šest stupnjeva. Bura koja je noćas dosta jako puhala pred jutro se smirila, tako da je kupačima, uvjetno rečeno, vrijeme bilo pogodno za kupanje. More je, za razliku od lani kad je puhalo jugo s kišom, bilo mirno.

Danas se okupalo njih 12, devet muškaraca i tri žene, a društvo su im pravila dva psa. Ante Vrcić jutros je odradio četvrto novogodišnje kupanje, a kaže da mu današnje hladnije od svih dosad.

Novogodišnje kupanje na plaži Banj organizirali su Jedriličarski klub Val u suradnji s Gradom Šibenikom i gradskom Turističkom zajednicom, a ove godine glavna tema je zaštita okoliša.

“Globalno zatopljenje i zagađenje mora plastikom svjetski je problem, a da bismo upozorili na to, u more smo postavili instalaciju uz koju su se naši kupači kupali. Sante leda s polarnim medvjedom i pingvinima okruženima plastičnim otpadom među kojim pliva planeta Zemlja upozoravaju svijet na alarmantno stanje”, rekao je Zoran Lucić Luca, jedan od organizatora iz Vala i autor koncepta.

Komentiraj