Novi talijanski ministar gospodarstva obećao ostanak u eurozoni

EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Nova talijanska koalicijska vlada nema namjeru napustiti euro i planira se fokusirati na smanjenje duga, rekao je u nedjelju ministar gospodarstva Giovanni Tria u pokušaju da smiri nervozna financijska tržišta.

Status talijanskih obveznica pogoršao se zbog strahova da će novo talijansko vodstvo poduzimati rastrošne poteze koje Italija ne može podnijeti, a tržišta su strahovala da će euroskeptici u novoj koaliciji pokušati izvući državu iz eurozone.

Tria je u svom prvom medijskom nastupu, otkad je prošlog tjedna preuzeo funkciju, za novine Corriere della Sera rekao da koalicija želi potaknuti rast kroz investicije i strukturne reforme.

“Naš cilj je jačati rast i zaposlenost. No to ne planiramo kroz rast proračunskog deficita”, istaknuo je Tria i najavio kako će predstaviti svoje nove ekonomske prognoze i ciljeve vlade u rujnu.

“Bit će u potpunosti u skladu s ciljem nastavka smanjenja odnosa duga i BDP-a”, naglasio je Tria.

Vlada koja se sastoji od Pokreta pet zvijezda i Lige prvo je je ministra gospodarstva imenovala čovjeka koji je euro nazvao “povijesnom pogreškom”. Nakon što je predsjednik države odbio njegovu nominaciju dano mu je manje važno ministarstvo.

Tria je nepoznati profesor ekonomije koji nije povezan sa strankama, a koalicija ističe kako je predan ostanku u eurozoni.

“Pozicija vlade je jasna i jedinstvena. Nema govora o napuštanju eura”, rekao je ministar. Dodao je kako je razgovarao s njemačkim kolegom i da se raduje “plodonosnom dijalogu” s Europskom unijom.

Komentiraj