Novi statusni simbol: BMW predstavio model koji može mijenjati boju

Na sajmu CES proizvođač automobila BMW predstavio je automobil koji može mijenjati boju.

Riječ je o konceptu iX Flow opremljenom tehnologijom koju BMW razvija više od desetljeća. Masovna proizvodnja još nije počela, ali koncept iX Flow pokazuje namjeru BMW-a da profitira od dugogodišnjeg truda.

BMW iX Flow mijenja boju zahvaljujući E Ink tehnologiji koju koriste i ekrani e-readera poput Amazonovog Kindlea.

Kompanija je cijeli automobil ‘presvukla’ folijom koja sadrži milijune mikrokapsula E Inka. Svaka kapsula je ispunjena negativno nabijenim bijelim pigmentima i pozitivno nabijenim crnim pigmentima. Električno polje uzrokuje da se bijeli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsula.

Promjena boje iz sive u bijelu itekako je korisna. Iz BMW-a ističu da promjena boje automobila može pomoći u zagrijavanju ili hlađenju unutrašnjosti automobila ovisno o godišnjem dobu. Refleksija sunčevih zraka ljeti pomoću bijele boje eksterijera pomaže u hlađenju, dok apsorpcija topline zimi sivom bojom karoserije smanjuje potrebu za grijanjem.

Ova tehnologija je i energetski efikasna jer je protok struje potreban samo prilikom promjene boje. BMW promovira tehnologiju kao način na koji korisnici mogu izraziti svoj modni ili statusni simbol.

Komentiraj