Novi sportovi i novi sportaši na nabrojnijim Olimpijskim igrama

Svaki sportaš sanja o nastupu na olimpijskim igrama, ali prvo njegov sport treba postati olimpijski. U Tokiju će biti predstavljeno pet novih olimpijskih sportova, a broj natjecatelja bitno će porasti

Na Olimpijskim igrama u Tokiju bit će uvedeno pet novih olimpijskih sportova. Radi se o najopsežnijoj promjeni programa u suvremenoj povijesti Igara. Novi sportovi neće utjecati na broj natjecatelja i disciplina u postojećim olimpijskim sportovima niti će biti obvezujući za buduća izdanja Igara, a njihovim dodavanjem još 474 sportaša dobit će priliku nastupiti na Igrama. Tako će u Tokiju biti ukupno 339 natjecanja za medalje i po tome će ove Igre biti najveće ikada.

PHOTO: The Yomiuri Shimbun/AP Images /Guliver Image

SKATEBOARDING

Skateboarding stiže u olimpijsku obitelj kao želja da se Igre što više približe mladima, ali i da se promoviraju novi „akcijski“ sportovi. Skateboarding će kao sport u Tokiju nastupiti prvi, ali ne i zadnji put, jer već je potvrđen i za Pariz 2024.

Dvije su discipline u kojima će se u tom novom olimpijskom sportu voditi borba za medalje: Park i Street. Nastupit će ukupno 80 natjecatelja, po 20 po disciplini u muškoj i ženskoj kategoriji. Po troje će ulaziti kao najbolje plasirani sa Svjetskog prvenstva, sljedećih 16 najbolje plasiranih na svjetskoj listi te jedan predstavnik domaćina Igara, Japana. U disciplini Park natjecatelji će svoje sposobnosti pokazivati u ovalnom bazenu, gdje će izvoditi trikove i istovremeno zadržavati dobar flow. Trikovi se izvode u zraku, a boduju se na temelju originalnosti, težine i izvedbe. U preliminarnom dijelu svaki natjecatelj ima tri nastupa od po 45 sekundi. Najboljih osmero ide u finale, gdje opet ulaze tri puta po 45 sekundi.

Natjecatelji u Street kategoriji savladavat će prepreke koje oponašaju stvarna mjesta na ulicama: stepenice, ograde, rubnjake, klupe, zidove… Natjecatelji imaju dva nastupa od po 45 sekundi s po pet trikova, a u finale ulazi osmero najboljih. Suci će donositi odluke na temelju originalnosti, brzine, visine i izvedbe.

Muško i žensko natjecanje u Street kategoriji održat će se 25. i 26. srpnja, a Park kategorija je na rasporedu 4. i 5. kolovoza.

PHOTO: The Yomiuri Shimbun/AP Images /Guliver Image

BASEBALLSOFTBALL

Baseball se vraća u olimpijski program, prema tome ne može se govoriti o debiju tog sporta na Igrama. Prvi put baseball je bio u olimpijskom programu još 1904. godine, a postao je olimpijski sport 1992. Međutim, nakon 2008. i Igara u Pekingu baseball je skinut s liste. Razlog tome bila su pravila oko amatera odnosno profesionalaca: dok su Kubanci na Igre slali svoje najbolje, Amerikanci su mogli poslati samo igrače iz nižih liga. Olimpijske igre i MLB sezona se preklapaju pa je Međunarodni olimpijski odbor odlučio kako nema smisla održavati natjecanje u kojemu je onemogućeno ili otežano nastupati dobrom dijelu najboljih svjetskih igrača baseballa. Baseball i softball sada se vraćaju, domaćin Igara ima mogućnost predložiti privremeno uključenje nekog sporta, a Japanci su se odlučili za baseball odnosno softball u ženskoj konkurenciji. Već je odlučeno da ti sportovi neće biti dio Igara u Parizu 2024., ali će opet biti u programu 2028. u Los Angelesu.

U baseballu dvije momčadi od devetero igrača pokušavaju osvojiti jednu od četiri baze prije negoli suparnička obrana uhvati bačenu lopticu. Momčad osvaja bod kad napadač koji udari lopticu osvoji sve četiri baze. Softball se igra na nešto manjem terenu i s većom lopticom.

Na vječnoj listi osvajača medalja na vrhu je Kuba s tri zlata i dva srebra, SAD ima jedno zlato i dvije bronce, a Južna Koreja im po jedno zlato i broncu.

Natjecanja će trajati od 21. do 27. srpnja na Yokohama stadionu (34.046 mjesta) s po šest država u muškoj i ženskoj varijanti.

PHOTO: IMAGO images/AFLOSPORT/Guliver Image

KARATE

Karate će debi na Olimpijskim igrama imati u Japanu, u državi u kojoj je taj sport i rođen. Međutim, već je objavljeno da karate neće ostati olimpijski sport, već ga u Parizu 2024. godine neće biti na listi sportova. Zašto karate nije regularan olimpijski sport, unatoč tradiciji i popularnosti? Jednostavno, Svjetski olimpijski odbor ne priznaje karate dok god postoji podjela između dviju svjetskih federacija (WUKO i ITKF), odnosno dok ne postoji jedno međunarodno jedinstveno tijelo koje predstavlja taj sport.

Natjecanja će se održati u Nippon Budokan dvorani od 5. do 7. kolovoza. Nippon Budokan dvorana ugostila je judo natjecanja na Igrama 1964. godine, tamo je održano prvo Svjetsko prvenstvo u karateu 1970. godine, a povremeno je mjesto održavanja koncerata – tamo su nastupali Diana Ross, Beatles i Led Zeppelin. Od pet novih sportova na Igrama u Tokiju, Hrvatska će imati predstavnika u karateu. Bit će to Ivan Kvesić, koji je Tokio osigurao ulaskom među četiri najbolja u poluteškoj kategoriji na Europskom prvenstvu u Poreču ove godine.

Karate natjecanja održat će se u dvije kategorije: kata, gdje se prezentiraju obrambene tehnike, i kumite, klasični borilački segment ovog sporta gdje borci uz korištenje zaštita za ruke i stopala u tri minute skupljaju bodove kroz udarce, bacanja i čišćenja. Borbe će se održati u po tri kategorije za muškarce (-67kg, -75kg, +75kg) i žene (-55kg, -61kg, +61kg).

Ukupno će se 80 sportaša u osam kategorija boriti za medalje, po 10 u svakoj kategoriji.

SPORTSKO PENJANJE

Boulder penjanje, lead penjanje i speed penjanje

U boulder penjanju natjecatelji rješavaju probleme na kraćim zidovima, obično visine od tri do pet metara. Natjecatelji unaprijed ne znaju kakvi ih zadaci i problemi čekaju, a naglasak je uvijek na fizičkim odnosno tehničkim predispozicijama penjanja. Kao osiguranje za natjecatelje u slučaju pada, ispod zida se nalaze strunjače.

Natjecanja u lead penjanju održavaju se na stijenama visokim 15 do 20 metara, a sportaši se uz pomoć užeta i druge opreme penju kroz 40-60 točaka. Cilj je sam vrh, ali suci ocjenjuju i koliko brzo natjecatelji napreduju.

U speed penjanju natjecatelji se bore jedan na jedan na 15-metarskom zidu. Natjecatelj koji prvi dodirne vrh pobjeđuje i ide dalje, sve do konačnog pobjednika.

Bodovanje ide tako da se multiplicira poredak u svakoj disciplini, znači ako je sportaš bio prvi u jednoj, treći u drugoj i peti u trećoj disciplini, ukupni skor bit će 1x3x5=15. Natjecatelj s najmanje bodova osvaja prvo mjesto. Iz preliminarnog dijela natjecanja u finale će ulaziti po šestero najboljih koji će se onda boriti za medalje.

Natjecanja u sportskom penjanju na Igrama će se održati od 3. do 7. kolovoza.

PHOTO: Jason Halayko / Red Bull Content Pool/Guliver Image

SURFANJE

Po 20 muškaraca i žena u Tokiju će se prvi put u povijesti natjecati za olimpijske medalje. Surfanje ne treba miješati s jedrenjem na dasci: ovdje se radi o surfanju na valovima, bez jedra i pomoći vjetra.

Bilo je dosta govora o tome treba li natjecanje u surfanju održati na oceanu ili u mehaničkom bazenu. Izabrano je ovo prvo iako to donosi neizvjesnost oko vremenskih uvjeta i kvalitete valova. Odlučeno je da se natjecanja u surfanju održe oko 100 kilometara od Tokija, na plaži Tsurigasaki, uz obalu Tihog oceana. Surferi će izaći na more između 25. srpnja i 1. kolovoza, ovisno o vremenskim uvjetima. Natjecatelji će u prvoj fazi izlaziti u grupama od po četiri, a u 20 do 25 minuta hvatat će što bolje ocjene od kojih će se po dvije najbolje računati za poredak. Iz svake grupe po dva natjecatelja će prolaziti dalje. U drugoj rundi grupe će biti podijeljene po pet surfera, a u trećoj fazi borit će se jedan na jedan.

Tri su države koje imaju najviše razloga vjerovati u osvajanje medalja: SAD, Australija i Brazil. Kelly Slater, legendarni američki surfer kojeg ste sigurno vidjeli u nekom od 40-ak filmova i nekoliko serija u kojima je imao veće ili manje uloge, neće nastupiti, ali ćemo zato u ženskoj konkurenciji vidjeti Sofiju Mulanovich, Peruanku hrvatskih korijena, trostruku svjetsku prvakinju u surfanju.

Komentiraj