Novi račun za smuđa kojeg su Grgić i Petek jeli za ručak dodatno demantira tvrdnje tužiteljstva

Nacional je na uvid dobio još jedan dokument za koji se tvrdi da bi mogao dodatno pomoći u demantiranju teza tužiteljstva da je bivši gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić trebao dobiti 100.000 kuna mita od Kreše Peteka

Izvori bliski Vinku Grgiću, donedavnom gradonačelniku Nove Gradiške osumnjičenom u sklopu korupcijske afere JANAF da je bio dio kriminalne hobotnice poduzetnika Kreše Peteka, dostavili su Nacionalu na uvid još jedan dokument za koji tvrde da bi mogao dodatno pomoći u demantiranju teza tužiteljstva da je on od Peteka trebao dobiti 100 tisuća kuna mita.

Radi se o još jednom računu, ovaj put za ručak koji su zajedno objedovali Grgić i Petek. I za taj račun, kao i za onaj koji je Nacional već ranije objavio, a radilo se o računu za večeru koja se održala 18. lipnja ove godine u Pansionu As u mjestu Rešetari, knjiženom i plaćenom iz gradskog proračuna dva tjedna kasnije, tvrdi se da pobija USKOK-ovu tezu prema kojoj su Grgić i Petek u svojim razgovorima koristili šifrirane fraze za novac, odnosno mito. “Gradonačelniče, moje duboko poštovanje, samo pitam da ti onaj smuđ ne bi pobegel…”, snimljen je Petek kako se obraća Grgiću, da bi ovaj uzvratio:

“Neće, neće brate. J… je kampanja pa sam stalno na televiziji, radiju… Kad si me zvao, bio sam na radiju.”

Obrana donedavnog gradonačelnika Nove Gradiške u spis namjerava priložiti još jedan račun iz kojeg je vidljivo da se izraz “smuđ” nije koristio kao sinonim za mito, kako je objašnjavano u medijima koji su objavili dio transkripata tajno snimljenih razgovora, nego doista na riječnu ribu smuđ. Ta riba prvo je konzumirana na večeri sredinom lipnja u Pansionu As u Rešetarima, što je vidljivo iz računa izdanog tog dana oko 19.30. Očigledno se radilo o večeri za dvije osobe jer su poslužene po dvije porcije smuđa i blitve, jedan pomfrit i po jedna litra bijelog vina i mineralne vode. Račun na iznos od 457 kuna zaprimljen je u gradskoj upravi 30. lipnja, a plaćen je dva dana kasnije – uz parafe više odgovornih osoba i potpis samog gradonačelnika Vinka Grgića.

Drugi račun izdan je 8. rujna 2020., svega nekoliko dana prije izbijanja afere JANAF. Opet se radi o objedu koji je konzumiran u Pansionu As u Rešetarima blizu Nove Gradiške. Račun je izdan u 16 sati i 15 minuta, a otkriva da su mu prisustvovale tri osobe. Među ostalim, pojele su se tri juhe, kilogram smuđa s blitvom, popile su se dvije butelje Krauthakerove graševine te još tri rakije, kava i mineralna voda. Ukupno je bilo za platiti 733 kune.

Krešo Petek se s Vinkom Grgićem sastao na ručku u pansionu as blizu Nove Gradiške 8. rujna 2020. godine. PHOTO: Igor Kralj/PIXSELL

 

I taj dokument, tvrde izvori bliski Grgiću, također dokazuje da USKOK potpuno luta u svojim tvrdnjama.

Donedavnom gradonačelniku Nove Gradiške na teret se stavlja “samo pokušaj primanja mita u iznosu od 100 tisuća kuna” kako bi se poduzetniku Peteku omogućilo dobivanje posla s izgradnjom solarne elektrane Biosol. Na natječaju za taj posao Petekova tvrtka imala je drugu najpovoljniju ponudu, no odabrana je nakon što se navodno ispostavilo da najpovoljniji ponuđač nije priložio bankovnu garanciju, što je bio jedan od uvjeta natječaja.

Dosad se nisu pojavili bilo kakvi uvjerljivi dokazi koji bi potkrijepili teze USKOK-a, a Grgić priprema niz dokumenata kojima te teze planira dodatno demantirati.

Unatoč tomu, Grgić je prošli tjedan istupio iz SDP-a. Učinio je to nakon više razgovora s čelnicima stranke koji su mu dali do znanja da zbog ovog postupka, unatoč presumpciji nevinosti, predstavlja za stranku ozbiljan politički teret.

Grgić ni u jednom trenutku nije pomislio vratiti saborski mandat SDP-u. Ponajprije zato što je on uz Sinišu Hajdaša Dončića i Peđu Grbina jedini član SDP-a koji je u Sabor ušao zahvaljujući preferencijalnim glasovima, jer nije bio na izbornoj listi dovoljno visoko postavljen da bi ušao temeljem ostvarenih rezultata stranke. I to u izbornoj jedinici gdje upravo njegova organizacija SDP-a ostvaruje uvjerljive izborne pobjede.

Grgić će se u Saboru nastaviti zalagati za interese biračkog tijela iz Brodsko-posavske županije, jer je 90 posto glasova na parlamentarnim izborima prikupio upravo od tamošnjih birača. Budu li prilikom izglasavanja budućih proračuna prihvaćeni njegovi amandmani, moglo bi se dogoditi da podrži proračun aktualne vlasti. Tim prije jer je kao gradonačelnik u nastojanjima da na državnoj razini realizira projekte vezane uz Novu Gradišku, kvalitetnije surađivao s ministrima iz HDZ-a, nego iz SDP-a dok su obnašali vlast na nacionalnoj razini.

 

Grgić se namjerava kandidirati na nadolazećim lokalnim izborima, ali sa svojom nezavisnom listom. Ako se to dogodi, prilično je izvjesno da bi mu se mogli pridružiti još neki njemu bliski kadrovi SDP-a

 

Prema tvrdnjama nekih Grgiću bliskih izvora, on se namjerava kandidirati na nadolazećim lokalnim izborima, ali sa svojom nezavisnom listom. Ako bi se to dogodilo, prilično je izvjesno da bi mu se mogli pridružiti još neki njemu bliski kadrovi SDP-a. Što bi značilo da će se time znatno smanjiti šanse SDP-a za osvajanje vlasti na lokalnoj razini u Novoj Gradiški, koja se godinama smatrala jedinom utvrdom te stranke u inače pretežito desno orijentiranoj Slavoniji. Štoviše, upravo zbog tog inkliniranja lokalnog stanovništva desnici neki Grgiću bliski izvori navode kako bi on sam mogao pridobiti još veću naklonost lokalnog biračkog tijela. Jedan poznavatelj lokalnih prilika za Nacional je o tomu rekao:

‘’Grgić je i dalje na jako dobrom glasu u lokalnoj zajednici. Optužbe na njegov račun među dijelom građana definitivno se smatraju politički uvjetovanima. U travnju 2019. Plenković je doveo svoju vladu upravo u Novu Gradišku, na osmu sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Poslije sastanka s Grgićevom administracijom otišao se sastati s lokalnim članovima svoje stranke. Rekao im je otprilike da Grgića vjerojatno nikada neće skinuti s vlasti. Potom je nakon zajedničkog druženja pred nekoliko svjedoka Grgiću rekao da ga na lokalnoj razini smatra izuzetno ozbiljnim političkim protivnikom. Kada se sve to skupa uzme u obzir, a naročito kada se Grgića počne doživljavati izvan konteksta ‘crvenih’, on bi na lokalnoj razini mogao ostvariti još jači uspjeh. Pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Grbin i dalje pričati o tomu da mu je Grgić teret.’’

Grgić o svojim političkim ambicijama ne namjerava ništa javno govoriti. Ako će se kandidirati na predstojećim izborima, vrlo je vjerojatno da će s tom odlukom sačekati što je više moguće. U međuvremenu priprema obranu u postupku zbog kojeg je, kako je uvjeren, tek privremeno odstupio s vlasti u Novoj Gradiški. Bez obzira na ishod tog postupka, prilično je izvjesno da je SDP trajno napustio.

 

Komentiraj