Srdjan Ilic/PIXSELL

NOVI PROSVJEDI U SRBIJI Vučić poručio da je spreman razgovarati, ali ne zna s kim

Tisuće ljudi i u utorak navečer je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, nezadovoljni pobjedom Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima i općim stanjem u zemlji, mimohodom središnjim gradskim ulicama sudjelovalo u prosvjedu nazvanom “Protiv diktature”, a izabrani predsjednik poručio im je da je spreman razgovarati, ali želi znati s kim i o kojim temama.

Večerašnjim su se prosvjedima u Beogradu pridružili i radnici poduzeća IMT iz beogradske općine, a mediji javljaju o uzajamnoj potpori radnika i studentata zahtjevima za “ukidanje diktature i smjenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem”, te promjenu prioriteta gospodarske i socijalne politike.

Premijer Srbije i izabrani predsjednik države Aleksandar Vučić poručio je u utorak navečer kako je spreman razgovarati s predstavnicima studenata, ali želi znati tko su mu sugovornici i koje su su teme.

“Što se tiče studentskih prosvjeda, sa svima uvijek razgovaram i sve razumijem. Samo hoću znati s kim razgovaram”, rekao je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu Srpske naopredne stranke na kojoj je priopćio rezultate ponovljenih izbora na osam biračkih mjesta.

“Da razgovaramo o našoj ekonomiji, obrazovanju… Hajde da vidimo što je to što smo pokrenuli i što možemo uraditi za to. Tolerirao sam sve moguće uvrede i ni na jednu jedinu uvredu nisam odgovorio”, rekao je Vučić novinarima, navodeći kako je spreman i za razgovore o zakonu o radu ili zapošljavanju.

Prosvjedi nazvani “Protiv diktature” započeli su prije devet dana posredstvom društvenih mreža kad se nekoliko tisuća studenata i mladih okupilo ispred Skupštine Srbije u središtu Beograda, a val prosvjeda proširio se i na druge gradove, prije svih na Novi Sad i Niš.

Među studentskim zahtjevima su smjene članova Republičkog izbornog povjerenstva i Regulatornog tijela za elektroničke medije, uredništva državne televizije RTS kojemu se zamjera neobjektivno izvještavanje o prosvjedima, sređivanje popisa birača i uvođenje elektroničkog glasovanja.

Na listi zahtjeva je i smjena predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog suspendiranja rada parlamenta tijekom izborne kampanje.

Komentiraj