Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da ne može biti zadovoljan odnosima sa SAD-om i pozvao na suradnju bez miješanja u unutarnja pitanja druge strane, na svečanoj predaji vjerodajnica novog američkog veleposlanika u Moskvi, Jona Huntsmana.

“Što se tiče bilateralnih odnosa između naših dviju zemalja, njihova sadašnja razina ne može nas zadovoljiti”, rekao je Putin.

Putin je izrazio “uvjerenost” da suradnja između Moskve i Washingtona treba biti “utemeljena na načelima jednakosti i poštivanja nacionalnih interesa i bez miješanja u unutarnja pitanja druge strane.”

Odnosi između SAD-a i Rusije narušeni su zbog krize u Ukrajini, rata u Siriji i optužbi za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore prošle godine.

Bivši guverner Utaha Jon Huntsman (57), iskusni diplomat i poslovni čovjek, potvrđen je za veleposlanika potkraj prošlog mjeseca. Za vrijeme mandata Baracka Obame bio je veleposlanik u Kini.

Dužnost u Moskvi preuzima u trenutku kada kongresni odbor i posebni tužitelj Robert Mueller istražuju optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore u korist Trumpa, kao i moguću suradnju Trumpovih suradnika s Rusijom. Moskva to niječe, kao i Trump.

Huntsman je na saslušanju u Kongresu ustvrdio da se Rusija nije miješala u predizbornu kampanju 2016. godine.

Komentiraj