Ostali sportovi
Decoration icon

sport

Nova reforma: Italija unijela sport u svoj ustav

Autor:

epa10855777 Italian Prime Minister Giorgia Meloni reacts as she speaks during the national assembly of Fratelli d'Italia (Brothers of Italy) in Rome, Italy, 12 September 2023. Meloni on 12 September expressed solidarity for Libya after it was hit by a deadly wave of floods and said she has told Italy's civil protection department to provide assistance.  EPA/MASSIMO PERCOSSI

Foto: EPA/MASSIMO PERCOSSI

Italija je u srijedu u svoj ustav unijela vrijednost i pravo na bavljenje sportom, reformu isprva simboličnog opsega, koju su oba talijanska doma jednoglasno izglasala.

Članak 33. talijanskog Ustava, koji govori o umjetnosti, znanosti i obrazovanju, dopunjen je sljedećom rečenicom: “Republika Italija priznaje obrazovnu, društvenu vrijednost i promicanje psihofizičke dobrobiti sportske aktivnosti u svim njezinim oblicima” .

Izmjena talijanskog ustava, međutim, nije laka zadaća. Kako se ne bi izložili riziku da se izmjena podnese na referendum, koji bi je mogao poništiti, Senat i Zastupnički dom moraju je usvojiti po istim uvjetima, svaki dom dva puta i to dvotrećinskom većinom.

Senatori iz talijanske krajnje desne stranke Fratelli (FDI), predsjednice vlade Giorgie Meloni, u izvorištu su prijedloga da se sport unese u Ustav.

“To je pobjeda za sport u svim njegovim oblicima (…) i znak pažnje svim građanima koji se bave sportskom aktivnošću i priznanje za one koji su uključeni u svijet sporta, značajan sektor našeg gospodarstva”, poručila je premijerka Meloni.

Prema izglasanom tekstu, sport je prisutan u ustavima nekoliko europskih zemalja, uključujući Bugarsku, Grčku, Poljsku, Portugal i Španjolsku.

Za oporbu, ova reforma zapravo neće imati nikakvog učinka na bavljenje sportom u Italiji, jer je u biti simbolična.

OZNAKE: sport, Italija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.