Nogomet i zabranjeni ustaški simboli: HNS je danas odahnuo, zahvalili su ‘medijima, igračima i pravim navijačima’

Autor:

21.06.2016., Bordeaux, Francuska - UEFA EURO 2016., 3. kolo, skupina D, Hrvatska - Spanjolska. "nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Danas je Hrvatski nogometni savez obznanio odluku Disciplinske komisije UEFA-e u postupku za diskriminaciju na utakmici Hrvatska – Latvija. Stadion u Osijeku bit će otvoren, imat ćemo gledatelje. Kazna je 10.000 eura, tisuću gledatelja manje i dvije godine kušnje, odahnuo je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Kustić je rekao da su u ovom slučaju značajnu ulogu odigrali mediji.

“Pozitivno su doprinijeli svemu ovome. Vjerujte, uz sve napore koje smo napravili, ne bi bilo tako, niti bi se javnost podignula da niste tako prezentirali pravu sliku. Nemojmo biti žrtve pojedinaca i da zbog toga ispaštaju igrači i navijači”, rekao je predsjednik HNS-a.

Ustaška zastava na utakmici

Podsjetimo, Općinski sud u Rijeci obavijestio je Hrvatski nogometni savez kako je donesena presuda protiv dvojice okrivljenika za prekršaj na utakmici Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije. Tada su dvije osobe istaknule zakonom zabranjenu zastavu, zbog čega je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza. Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. novčanu kaznu u iznosu od 1.300 eura, a drugookrivljenom D.S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana.

Obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području Republike Hrvatske s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.

“Hrvatski nogometni savez zahvaljuje nadležnim tijelima na brzom i konkretnom postupku te pozdravlja kažnjavanje osoba koje su nanijele štetu ugledu hrvatske države isticanjem zabranjenih simbola. HNS ostaje odlučan u namjeri da poduzme sve daljnje pravne korake prema osobama koje su svojim namjernim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji”, poručili su ranije iz HNS-a.

Zbog ustaške zastave Hrvatska nije kažnjena zatvaranjem stadiona: “Ovo je velika pobjeda HNS-a i svih navijača”

Nogomet i koketiranje s fašizmom, nacizmom, rasizmom…

Svi znaju da je nogomet “najvažnija sporedna stvar na svijetu”, koja pokreće mase. Rasizam je, nažalost, ostao ukorijenjen u nogometu i sportu općenito. Bazira se na omalovažavanju etničkih manjina i nacionalističkim ispadima. HNS je kroz povijest svog postojanja platio veliku odštetu UEFA-i i svima koji su bili žrtve rasističkih i nacističkih poruka.

Rasizam se, primjerice, i danas može primijetiti hukanjem s tribina, bacanjem banana u teren, dobacivanja omalovažavajućih komentara na temelju rasnih, etničkih ili vjerskih razloga, ali i na terenu gdje postoje međusobna vrijeđanja između igrača. UEFA naglašava borbu protiv rasizma i diskriminacije na nogometnim stadionima diljem Europe zajedno s najvećom kontinentalnom antirasističkom kampanjom – FARE.

Nadalje, poznato je da dio hrvatskih navijača ističe ustaško znakovlje. Ne tako davno svijet je obišla slika divovske svastike iscrtane na poljudskom travnjaku koja je poslužila kao podloga za utakmicu Hrvatske i Italije. Hrvatsku je toleriranje i poticanje ustaštva od strane stručnog stožera reprezentacije, ali i visoke politike, skupo koštalo, pisali su i pišu mediji.

Strani mediji o hrvatskom problemu na tribinama

Tim nepoželjnim fenomenom pozabavili su se i strani mediji. The Age, vodeći list u Melbourneu, objavio je prije par mjeseci istraživanje posvećeno veličanju ustaštva unutar hrvatske zajednice u Australiji. List tvrdi da vodeći sportski i kulturni klubovi u australskoj hrvatskoj zajednici otvoreno slave fašističke godišnjice ističući simbole, zastave i karte “ubilačkog ustaškog režima” iz Drugog svjetskog rata. Istraga koju je proveo ovaj medij otkrila je koliko je slavljenje marionetskog režima kojeg su podržavali nacisti postalo dio prakse australske hrvatske zajednice.

Vodeći sportski i kulturni klubovi kojima upravlja hrvatska manjina u Australiji otvoreno slave fašističke obljetnice isticanjem simbola, zastava i zemljovida zloglasnog ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata, piše The Age.

Dodaje da je slavljenje fašizma toliko otvoreno da su se na jednoj web stranici sa sjedištem u Sydneyju prodavali privjesci za ključeve s ustaškom tematikom, majice, kape te naljepnice. Prodavale su se i fotografije s likom vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića.

O istoj problematici pisali su i austrijski mediji kada je grupa navijača zagrebačkog Dinama osuđena pred sudom u austrijskom Salzburgu jer su 2015. godine, nakon nogometnog slavlja u Halleinu, mahali ustaškim zastavama i pjevali ustaške pjesme. Nekoliko mladića je podiglo ruku kao što su to radile ustaše, identično nacističkom pozdravu, objavio je tada list Der Standard.

List dalje navodi da je sedam osoba osuđeno na uslovne kazne između šest i 15 mjeseci, prenijela je agencija Patria. Četvero navijača, koji su bili maloljetni u činjenju dijela, nisu osuđeni, nego im je određen rehabilitacioni program – moraju posjetiti koncentracioni logor u roku od jedne godine.

FIFA često pokreće disciplinske postupke protiv hrvatske nogometne reprezentacije

FIFA je, podsjetimo, otvorila disciplinski postupak protiv hrvatske reprezentacije i zbog ponašanja navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade, javila je agencija AP. Sve se dogodilo zbog poruka u kojima je u središtu pozornosti bio Milan Borjan, golman kanadske reprezentacije i kapetan Crvene zvezde. Uz uvredljive poruke dijela navijača posebnu pažnju privukla je zastava John Deerea, proizvođača traktora, koju je bila razvijena na tribinama. Na toj zastavi je pisalo “Knin 95”, a slogan tvrtke “Nothing runs like Deere” prepravili su tako da je umjesto zadnje riječi bilo napisano “Borjan”.

Prije dvije godine Hrvatska nogometna reprezentacija tijekom četiri utakmice na Euru igrala je u dresovima na kojima je stajala zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, a sankcije zbog toga, rečeno je, trebao je snositi ekonom HNS-a zadužen za operativu oko dresova. Naime, Vatreni su na Euru imali šahovnicu s prvim bijelim poljem, što je simbol ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Kako je delegat FARE-a koordinirano snimao ustašku zastavu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.