NOĆAS DODJELA OSCARA Leonardo di Caprio i ‘Povratnik’ veliki favoriti

EPA/JOHN G. MABANGLO

Noćas se u Los Angelesu na svečanoj ceremoniji dodjeljuju Oscari, prestižna filmska nagrada. Prognozeri vjeruju da će Leonardo di Caprio kući otići sa svojim prvim zlatnim kipićem, a film ‘Povratnik’ favorit je i za osvajanje nagrade za najbolji film i redatelja.

Ipak, ove je godine Oscar ostao u sjeni bojkota dijela Hollywoda, zbog manjka etničke različitosti među nominiranima. Naime, svi od 20 nominiranih za najboljle glavne i sporedne glumce su bijelci. Producent Harvey Weinstein pršlog je tjedna kritizirao bojkot, dodavši kako bi voditelj ceremonije, glumac i komičar Chris Rock terbao ‘uništiti’ Hollywood u svom početnom monologu. Akademija, koja nominira glumce, nedavno je objavila kako do 2020. godine planira udvostručiti broj žena i pripadnika etničkih manjina u svom Odboru.

Oscari se održavaju dva tjena nakon BAFTA-e, gdje je di Caprio osvojio nagradu za najboljeg glumca. BAFTA se i inače smatra dobrim pokazateljem u koju će stranu ‘otići’ Oscari. Di Caprio nikada nije osvojio zlatni kipić, iako je već imao tri nominacije. 41-godišnjaku su u kategoriji najboljeg glumca konkurenti Eddie Redmayne, Bryan Cranston, Matt Damon i Michael Fassbender.

EPA/WILL OLIVER
EPA/WILL OLIVER

Veliku konkurenciju ima i ‘Povratnik’ u kategoriji za najbolji film. Prognozeri vjeruju da bi veliku ‘strku’ mogli napraviti ‘The Big Short’ i ‘Spotlight’. ‘The Big Short’ nije smatran velikim favoritom za ovu nagradu, ali onda se umiješala PGA (Producers Guild Awards), gdje je osvojio nagradu za najbolji film. Posljednjih osam godina dobitnik PGA je ujedno i osvajač Oscara.

I u ženskoj kategoriji za najbolju glumicu vodit će se velika borba – nominirane su Brie Larson, Saoirse Ronan, Charlotte Rampling, Cate Blanchett i Jennifer Lawrence, koja je za svoju ulogu u filmu ‘Joy’ osvojila Zlatni globus.

Jedna od favoritkinja u kategoriji najbolje sporedne uloge je Kate Winslet, koja je ove godine ‘pokorila’ Zlatne globuse i BAFTA-u. Konkurentice su joj Jennifer Jason Leigh, Rooney Mara, Alicia Vikander i Rachel McAdams. Nominirani za najbolju mušku sporednu ulogu su Christian Bale, Mark Ruffalo, Sylvester Stallone, Tom Hardy and Mark Rylance.

Komentiraj