Noć muzeja službeno otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

Noć muzeja, koja se održava u petak navečer diljem Hrvatske, službeno je otvorena u u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO),  jednom od muzeja koji ove godine obilježavaju veliku obljetnicu, što je i središnja tema 15. izdanja te popularne manifestacije.

Manifestaciju od 2005. organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a idejne začetnice, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić.

Prigodom otvorenja Osrečki Jakelić je istaknula kako ih je sve ove godine održalo zajedništvo, proizašlo iz tradicije muzeja u Hrvatskoj koji surađuju međusobno, bez obzira jesu li veliki ili mali, kao i sa baštinskim te obrazovnim ustanovama.

“Publika je prepoznala kvalitetu programa i podržavaju ga iz godine u godinu”, rekla je Jurić Bulatović, zahvalivši svim dosadašnjim partnerima i suradnicima s kojima su s vremenom razvili prijateljski odnos.

“Na neki način Noć muzeja vraća se kući jer je inicijativa za organizaciju te manifestacije krenula upravo iz ovih prostora prije petnaest godina. U početku je to bila samo krasna ideja, a danas je začudan fenomen”, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, koji ove godine slavi 140 godina osnutka.

Uz ovogodišnji slogan Noći muzeja – i muzeji slave rođendane, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec čestitala je muzejima na okruglim obljetnicama, među ostalima, Muzeju za umjetnost i obrt, Arheološkom muzeju u Splitu osnovanom prije 200 godina, Etnografskom muzeju koji je prošle godine proslavio stotu godišnjicu, Muzeju suvremene umjetnosti, koji je u 2019. obilježio 65 godina osnutka i deset godina preseljenja u novu zgradu.

Potporu manifestaciji izrazio je na otvorenju i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Frano Parać, podsjetivši na riječi osnivača HAZU biskupa Josipa Jurja Strossmayera o potrebi očuvanja identiteta hrvatskog naroda i baštine, što muzeji i rade.

Noć muzeja otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čestitavši tom prigodom Rijeci kao ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture.

Skoro do zadnjeg trenutka rastao je broj muzeja i baštinskih ustanova koje će u petak navečer sudjelovati u Noći muzeja, sada ih je više od 220 i u njima će se do jedan sati iza ponoći održati na tisuće programa, od razgledavanja muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do koncerata, radionica.

Komentiraj