Kurd Murat Catulay (52) iz Koelna, koji se od srijede nalazi u ekstradicijskom pritvoru splitskog zatvora, državljanin je Njemačke, a njegov branitelj zagrebački odvjetnik Tihomir Mišić ističe da postoji čitav niz prepreka koji Hrvatskoj priječe da njegovog branjenika izruče Turskoj.

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu Catulayu je u srijedu, nakon što ga je u jutarnjim satima u Kostanjama kod Omiša uhitila specijalna policija i dovela na ispitivanje, odredio jamčevinu u iznosu od 50 tisuća eura na što se odvjetnik Mišić žalio i u razgovoru za Hinu rekao da je razlog njegove žalbe isključivo visina jamčevine. Istovremeno se žalilo i Državno odvjetništvo držeći da se radi o iznimno malom jamstvu. Županijski sud će u sljedećih dana odlučivati o njihovim žalbama.

Odvjetnik Mišić je za Hinu rekao da zakon ne propisuje najmanji ni najveći iznosa jamčevine već je to isključivo procjena suda s obzirom na težinu kaznenih djela. Naglasio da je Catulay u Hrvatsku došao na ljetovanje s obitelji, a zbog uhićenja su svi u stanju šoka.

“Moj branjenik više od 25 godina živi u Njemačkoj, a toliko godina nije bio ni u Turskoj. Bitno je ovom prilikom reći da se radi o njemačkom državljaninu koji nema dvojno državljanstvo. On je prije 25 godina iz Turske došao u Njemačku i tamo dobio azil kao politička izbjeglica. Je li logično da ga Njemci uhite godinama prije po tjeralici ako tu ima elemenata za hapšenje i izručenje s obzirom na kaznena djela za koje se tereti? On se nesmetano sve te godine kretao po Njemačkoj u kojoj nikada nije imao nikakvih problema”, izjavio je Mišić.

Ustvrdio je i da su Nijemci prije davanja državljanstva definitivno provjeravali Muratovu povijest i da zasigurno nisu nekome dali državljanstvo “na lijepe oči”, što govori o kakvoj se osobi radi i da je to za što ga se u Turskoj tereti “potpuno deplasirano”. Naglasio je da je tjeralica Interpola na snazi već nekoliko godina i da su za to vrijeme mogli reagirati Nijemci da su imali osnove.

“U Turskoj je terorist i državni neprijatelj, onaj tko drži pušku u ruci i novinar koji piše protiv vlasti”, zaključio je Mišić.

Otkrio je da će Županijski sud u Splitu, nakon što zaprimi svu dokumentaciju od turskog suda koji je raspisao tjeralicu, određivati postoje li elementi za izručenje. Smatra da u tom slučaju nije ispunjen niti jedan element prema kojemu bi Hrvatska Catulaya izručila Turskoj, prvenstveno zato što bi se njegovim izručenjem povrijedila Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

“S obzirom na to da je Kurd on bi definitivno u Turskoj bio u jednom degradirajućem položaju u odnosu na druge. Zasigurno je da bi tamo bio izložen torturama i mučenju, a ja imam nekoliko odluka Vrhovnog suda koje te moje navode potvrđuju. Također s obzirom da je iz Turske pobjegao kao izbjeglica i u Njemačkoj dobio azil izručenje bi bilo protivno Ženevskoj konvenciji o pravima izbjeglica iz 1951. Tu postoji cijeli niz prepreka za njegovo izručenje”, tvrdi odvjetnik Mišić.

S obzirom da je Catulay u Njemačkoj zaposlen kao radnik nema 50 tisuća eura za jamčevinu, no kako je otkrio odvjetnik njegova će rodbina sljedećih dana nastojati prikupiti potreban novac. Dok je on u splitskom zatvoru njegova supruga će s djecom ostati još koji dan u Kostanjama kod Omiša nakon čega se mora vratiti na posao jer im završava godišnji odmor.

Catulay je optužen da je sudjelovao u više terorističkih napada u raznim dijelovima Turske u razdoblju od 1989. do 2001. godine, te da je bio aktivist terorističke organizacije TIKKO, u Oslobodilačkoj armiji radnika i seljaka Turske, vojnom krilu turske Komunističke partije.

Komentiraj