Njemačke banke moraju poboljšati zaštitu od financijskih rizika

Njemačke banke moraju ojačati zaštitni sloj kapitala u roku od godinu dana, poručio je u srijedu regulator za financijski sektor (BaFin), upozorivši na pojačane financijske rizike na globalnim tržištima.

Financijski sektor još je uvijek vrlo otporan, tako da je mjera preventivne prirode, pojasnila je potpredsjednica Bundesbanka Claudia Buch.

Predsjednik institucije za nadzor financijskih usluga (BaFin) Mark Branson izjavio je: “Kada je riječ o financijskoj stabilnosti, sada je vrijeme da prijeđemo na preventivu”.

Banke će morati stvoriti takozvani “protuciklički zaštitni sloj kapitala” od 0,75 posto čiji je cilj povećati njihovu otpornost u kriznim vremenima.

Taj je zaštitni sloj tijekom pandemije smanjen na nula posto, a prije toga bio je utvrđen u visini 0,25 posto.

Regulator najavljuje i uvođenje novog zaštitnog sloja za stambene kredite, za koji će banke morati staviti sa strane dva posto kapitala.

“Te dvije mjere neće pretjerano opteretiti banke”, ustvrdio je Branson. Protuciklički zaštitni sloj kapitala iznosi 17 milijardi eura, a zaštitni sloj sektora pet milijardi.

Tržištu nekretnina trenutačno prijeti pregrijavanje, upozorio je. Cijene kuća i stanova značajno su porasle u posljednje vrijeme, a mnogi su krediti s dugim rokovima otplate, zbog čega je financijski sustav osjetljiv na promjene kamatnih stopa.

Ukoliko kamatne stope naglo porastu, bankama će troškovi refinanciranja brzo rasti dok će im se prihodi tek sporo povećavati zbog dugih rokova otplate kredita, tumači pak viceguvernerka.

Većina banaka raspolaže s dovoljno kapitala, složila se Buch sa čelnikom BaFina.

Banke imaju rok do veljače 2023. da prilagode zaštite slojeve kapitala novim zahtjevima.

Komentiraj