Njemačka upozorava Rusiju da se ne miješa u istragu slučaja Lise F.

EPA/ENNIO LEANZA

Njemačka je upozorila u srijedu Rusiju da ne radi propagandu od navodnog sliovanja njemačko-ruske djevojčice nakon što je šef ruske diplomacije optužio vlasti u Berlinu za “pometanje problema pod tepih”.

Ured tužitelja u Berlinu provodi istragu slučaja 13-godišnje Lise F., koja je rekla policiji da su je oteli migranti u jednoj četvrti istočnog Berlina prije dva tjedna, držali zatočenu 30 sati i silovali.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Moskvi da je “jasno da djevojčica ni pod kojim okolnostima nije dobrovoljno nestala na 30 sati”.

Njegov njemački kolega po dužnosti Frank-Walter Steinmeier oštro je uzvratio u srijedu kazavši da nema opravdanja za iskorištavanje tog slučaja u svrhu “političke propagande i utjecaja te razbuktavanja već ionako teške domaće rasprave o migrantima”.

Slučaj Lise F. izazvao je bijes u ruskoj zajednici u Berlinu i ruski su mediji naveliko izvještavali o njemu.

Oko 700 ljudi je prosvjedovalo ispred ureda kancelarke Angekle Merkel u subotu s plakatima na kojima je pisalo: “Naša djeca su u opasnosti” i “Danas moje dijete, sutra vaše”.

Glasnogovornik ureda državnog odvjetnika u Berlinu Martin Steltner je rekao u srijedu da nema dokaza da je djevojčica oteta i silovana. Dodao je da je u istrazi otkriveno da je ona imala dobrovoljne seksualne kontakte s dvojicom dvadesetogodišnjaka prije nego što je nestala te da oni nisu imali veze s njezinim 30-satnim nestankom.

Muškarci su sada pod istragom zbog seksualnog iskorištavanja maloljetnice.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer rekao je u srijedu da nema ni najmanjeg razloga za dovođenje u pitanje rezultata istrage.

Također je kritizirao ruske medije. “…U laži su kratke noge”, dodao je  Schaefer.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner