Njemačka: Stranka Ljevica bori se za opstanak u Bundestagu

Njemačka stranka Ljevica (Die Linke) počela je danas u Berlinu dvodnevnu stranački konvenciju na kojoj će donijeti izborni program za parlamentarne izbore u rujnu i strategiju za izlazak iz trenutne krize.

“Uvjeren sam da ćemo ovaj vikend pokrenuti dinamiku koja će rezultirati dvoznamenkastim rezultatom na parlamentarnim izborima”, rekao je glavni kandidat Ljevice na izborima i predsjednik Zastupničkog kluba u Bundestagu Dietmar Bartsch.

“Ljevica će biračima ponuditi prvoklasni program sa socijalnim elementima”, poručio je.

Stranka Ljevica se, između ostalog, zalaže i za podizanje poreza bogatima, za minimalne mirovine od 1200 eura te podizanje minimalne satnice na 13 eura.

Trenutno Ljevica u ispitivanjima javnog mnijenja uživa podršku između šest i sedam posto birača. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. stranka, koja je proizišla iz DDR-ove režimske Socijalističke stranke jedinstva (SED), osvojila je 9.2 posto glasova.

Povećanju popularnosti nije doprinio ni izbor Janine Wissler i Susanne Henning-Wiellsow krajem veljače za nove predsjednice stranke.

Sukobi unutar stranke oko smjernica

Ljevicu u posljednje vrijeme pogađaju unutarstranački sukobi oko smjernica stranke. Bivša predsjednica zastupničkog kluba Ljevice i predstavnica lijevog krila stranke Sahra Wagenknecht je mnogim članovima Ljevice predbacila odustajanje od istinskih ciljeva stranke, poput borbe za socijalnu pravednost i protivljenja vojnim intervencijama Bundeswehra u inozemstvu.

Umjesto toga, kako je navela Wagenknecht, Ljevica se bavi pomodnim pitanjima bolje stojećih slojeva, poput zaštite klime, biološke prehrane i tzv. rodnih tema.

“Time su odbačeni tradicionalni birači s niskim primanjima”, navela je Wagenknecht.

Neće pasti na izbornom pragu

Dopredsjednica stranke Susanne Henning-Wiellsow rekla je da ne vjeruje u mogućnost da bi stranka mogla posrnuti na izbornom pragu od pet posto na izborima za Bundestag u rujnu.

Ljevica je, međutim, na nedavnim izborima u istočnoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt pretrpjela teške gubitke.

“Osjećam da je prisutna bojazan da nam neće poći za rukom postići naše ciljeve, ali vam obećavam: Ljevica ostaje na nogama”, rekla je Henning-Wellsow na konvenciji u Berlinu.

Kandidat Bartsch je najavio da će se stranka ubuduće ponovno više okrenuti problemima na istoku zemlje, gdje su mirovine i plaće još uvijek niže nego na zapadu, i priznaje da je u zadnje vrijeme stranka zapostavila probleme birača na istoku zemlje, gdje je Ljevica ostvarivala svoje najbolje rezultate do sada.

U nacrtu predizbornog programa stoje i zahtjevi za ukidanjem NATO-a, za besplatni javni prijevoz te legalizaciju marihuane.

Nakon parlamentarnih izbora u rujnu mnogi spominju mogućnost formiranja lijeve koalicije koju bi činili Zeleni, Socijaldemokratska stranka Njemačke i Ljevica.

No upravo zbog nekih radikalnih zahtjeva mnogi smatraju nerealnim da bi Ljevica mogla ući u vladu na saveznoj razini.

Komentiraj