epa

NJEMAČKA Steinmeier sa Schulzom pokušava naći izlaz iz političke krize

Njemački socijaldemokratski vođa Martin Schulz koji se nalazi pod intenzivnim pritiskom da pomogne u rješavanju nacionalne političke krize pristajući na pregovore o velikoj koaliciji s kancelarkom Angelom Merkel trebao bi se u četvrtak sastati s njemačkim predsjednikom.

Frank-Walter Steinmeier se sastaje sa stranačkim čelnicima otkad su u nedjelju propali pregovori između političkog bloka Angele Merkel, Slobodnih demokrata i Zelenih.

“SPD je u potpunosti svjestan svoje odgovornosti u sadašnjoj političkoj situaciji”, rekao je Schulz za agenciju dpa dok ga njegovi stranački kolege pozivaju da razmisli o tome treba li se i nadalje protiviti razgovorima o koaliciji.

“Siguran sam da ćemo pronaći dobro rješenje za našu zemlju u nadolazećim danima i tjednima”, naglasio je Schulz uoči sastanka sa Steinmeierom.

Šef SPD-a, nakon ponižavajućeg poraza na parlamentarnim izborima 24. rujna, naglasio je u više navrata kako odbija koaliciju s CDU-om Angele Merkel.

No, nakon neuspješnih pregovora u nedjelju između CDU-a, Zelenih i liberala oko formiranja vlade, što je Njemačku suočilo s opasnošću prijevremenih izbora na kojima bi krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) mogla dodatno ojačati, odbijanje Martina Schulza postalo je sporno.

Steinemeier se u utorak susreo s političkim čelnicima Zelenih i liberalnih demokrata (FDP) nakon što je propao kancelarkin pokušaj da sastavi tročlanu koaliciju s tim strankama. S Merkel je imao dugi razgovor u ponedjeljak.

Komentiraj