Nino Raspudić: “Glavna vijest danas je da Andrej Plenković više nema većinu u Saboru”

Zbog nedostatka kvoruma, Hrvatski sabor odgodio je u petak glasovanje o raspravljenim točkama, među kojima su izmjene Zakona o obnovi od potresa i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru. Oporba je napustila Sabor jer se nije glasovalo o ukidanju obvezne članarine za HGK.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da je oporba rušila kvorum, iskoristivši tako izostanak njihovog zastupnika Miroslava Tuđmana. “Cijela oporba je išla na rušenje kvorima jer se najstariji zastupnik u saboru bori za život. Nećemo im to zaboraviti”, rekao je Plenković u petak u Omišlju.

“Prije 15 minuta sam čuo izjavu Plenkovića, a prije 7-8 minuta sam čuo jednako monstruoznu izjavu gospodina Reinera u Saboru. To je na razini Aleksandra Vučića i te vrste prizemne patetike i moralnog lešinarenja, a to je da je oporba iskoristila činjenicu da je jedan zastupnik saborske većine bolestan pa nije u stanju glasovati i biti prisutan pa da smo zato rušili kvorum”, komentirao je u Saboru Nino Raspudić te dodao da može samo izraziti gnušanje nad takvnim stavovima. Saborskom kolegi Miroslavu Tuđmanu poželio je brz oporavak, prenosi N1.

Raspudić je istaknuo da Plenković nema većinu jer je i HSLS htio podržati ukidanje obvezne članarine u HGK-u. “Danas su se stekli svi uvjeti da se taj zakon stavi na glasovanje, a oni su procijenili da nemaju većinu. Glavna vijest danas je da Andrej Plenković više nema većinu u Saboru. Imaju interne probleme. Signale je slao HSLS, da su spremni podržati taj zakon, a sada se vade tom vrstom moralnog lešinarenja vučićevskog tipa. S druge strane, kao oproba je neozbiljna jer nije htjela glasovati za IGP ili za Zakon o Obnovi. Mi smo svi tu u Saboru, neka vrate izglasavanje o HGK-u i svi ćemo se vratiti s kvorum pa ćemo glasati o svemu”, rekao je Raspudić.

Za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Raspudić je rekao da se – potpuno pogubio. “Ovo što oni rade je suspenzija demokracije. Predsjednik Sabora Jandroković se potpuno pogubio. Umjesto da predsjeda sjednicom i formalno upravlja razgovorom kako se ne bi stvarala konfuzija, on sebi daje diktatorske ovlasti. To je nešto na što ne pristajemo. HDZ je danas pokazao da mu je važnije njegovih stotinjak uhljeba u HGK-u nego interes hrvatskih poduzetnika i radnika i isključivog gospodarskog pojasa”, kazao je.

Komentiraj