Antonela Zečević

NINA BARAS: U povezivanju obrazovanja i tehnologije se nalazi hrvatski izlazak iz krize

[quote_box_center]

  • Hrvatska mora imati obrazovni sustav usklađen s potrebama tržišta rada i s digitalnim vremenom u kojem živimo
  • Microsoft Hrvatska provodi različite akademske programe i nudi alate koji pomažu mladima u osvarivanju njihovih ideja
  • Nužnost povezivanja svih industrija s hrvatskim ICT sektorom

[/quote_box_center]

Ovogodišnji, najvažniji poslovno-tehnološki događaj u regiji, Windays15, okupit će neke od najvećih stručnjaka kako bi raspravljali o poticanju pozitivne promjene u domaćem gospodarstvu.

Nina Baras, direktorica 15-tih po redu Windaysa koji se održavaju od 21. do 24. travnja u Umagu za Nacional.hr govori o najvažnijim predavačima i porukama koje ova konferencija želi odaslati.

Za Microsoft je počela raditi još 2005. godine putem vanjske agencije. Na raznim Microsoftovima eventima je najprije radila kao hostesa kad joj je ponuđen posao asistentice u marketingu, kojeg je prihvatila. Nina Baras završila je studij geografije. Danas u Microsoftu radi kao voditeljica marketinških komunikacija.

Za Nacional.hr govori o novostima ovogodišnje konferencije, ulozi Microsofta u povezivanju tehnologije i obrazovanja u Hrvatskoj. Iznijela je razmišljanja o novim trendovima u poslovno – tehnološkoj branši, ali se osvrnula i na to kako je biti jednom od malobrojnih žena u pretežito muškom svijetu.

NACIONAL: Što je tema ovogodišnjih Windaysa i kako se razlikuju od prethodnih Windays konferencija?

– Novost je da prvi puta počinjemo konferenciju s poslovnim dijelom, a nakon njega će se održati neizostavni tehnološki dio. U poslovnom dijelu se fokusiramo na tri ključne teme, a to su novi modeli poslovanja, pametno upravljanje ljudskim potencijalima i nezaposlenost mladih. Ove godine želimo potaknuti rasprave o gorućim društvenim i gospodarskim pitanjima i potencijalno ponuditi smjernice za pronalaženje rješenja.

NACIONAL: Zašto je baš za Hrvatsku važno povezivanje tehnologije i obrazovanja?

– Hrvatska mora imati obrazovni sustav usklađen s potrebama tržišta rada i s digitalnim vremenom u kojem živimo. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar u tom smjeru ulaže velike napore te će o transformaciji obrazovnog sustava govoriti na konferenciji. Važno je istaknuti ulogu obrazovnog sustava u stvaranju talentirane i konkurentne radne snage. Taj sustav se hitno mora prilagoditi modernim tehnološkim trendovima i neophodno je uvođenje tehnologije u svakodnevnu nastavu. Također, mlade ljude je potrebno usmjeravati prema tehnološkim studijima, povećati upisne kvote na prirodno-tehnološkim fakultetima. Tako bi stekli uvjete za tražena i deficitarna IT zanimanja na europskom i hrvatskom tržištu. Korištenje tehnologije omogućuje i potiče inovacije, a one su jedno od rješenja problema nezaposlenosti mladih kao i nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu.

NACIONAL: Koje edukativne programe provodi Microsoft u Hrvatskoj?

Microsoft Hrvatska provodi različite akademske programe i nudi alate koji pomažu mladima u osvarivanju njihovih ideja. Uče ih načinima kako pokrenuti posao i osnovati start-up tvrtke te kako se plasirati na tržištu rada i to ne samo lokalno, nego i globalno. Tako imamo program Software Startup Academy, natjecanje Imagine Cup, organizaciju Microsoft Student Partner u kojem sudjeluju studenti koji s nama dijele ljubav prema tehnologiji i pomažu nam u organizaciji raznih edukativnih aktivnosti. Tu je i projekt Techmen, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Putem tog projekta Microsoft Student Partneri te zaposlenici tvrtke Microsoft u hrvatskim školama održavaju predavanja i radionice kako bi u 120 prijavljenih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj upoznali učenike, učitelje i nastavnike s besplatnim Office365 alatima.

NACIONAL: Hoće li i ove godine zvijezde najveće domaće IT konferencije biti političari ili spremate neka posebna iznenađenja?

– Ovogodišnji gosti su ministar Vedran Mornar i ministar Boris Lalovac koji će sudjelovati u okruglom stolu tijekom središnje svečanosti. Razgovarat će o rješenjima ključnih problema hrvatskog gospodarstva kao što su nezaposlenost mladih, upravljanje talentima i usvajanje novih načina poslovanja u skladu s vremenom u kojem živimo kao i dostupnoj tehnologiji. Istaknula bih i neke sjajne strane predavače kao što su Gabrielle Jackson i Koen Gonnissen. Oni će govoriti o najnovijim trendovima u upravljanju talentima i novim generacijama zaposlenika tzv. milenijalsima. Posebno me veseli zabavni dio konferencije jer u srijedu navečer imamo koncert grupe Vatra.

NACIONAL: Koje se predavanje nikako ne smije propustiti iz poslovnog dijela konferencije?

– U okviru poslovnog dijela konferencije svakako je važan okrugli stol pod nazivom „Nezaposlenost mladih – što moramo učiniti danas?“. Odgovore na ta pitanja pokušat će dati ministar Vedran Mornar, direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković i Danica Purg, direktorica IEDC– Bled School of Management. Govorit će se o uspješnim poslovnim modelima i trendovima u upravljanju ljudskim potencijalima također će biti zastupljene. Ana Miletić iz Selectio grupe će predstaviti rezultate istraživanja o uspješnim kompanijama u Hrvatskoj i govorit će o visoko učinkovitim organizacijama budućnosti. Olga Lamčkova i Dražen Nikolić iz revizorske kompanije Ernst & Young govorit će o modernom upravljanju ljudskim resursima te o poslovnim modelima baziranim na tehnologijama budućnosti.

NACIONAL: A tko će predavati u tehnološkom dijelu Windaysa?

– Svakako će biti zanimljivo čuti neke od najboljih ljudi domaće IT industrije. Samo neki od njih su Luka Abrus, direktoa tvrtke Pet Minuta koja se bavi razvojem mobilnih rješenja. Zatim, Iliju Brajkovića, stručnjaka za društvene mreže iz agencije Akcija. Adis Jugo, vodeći regionalni stručnjak za Microsoft MVP za SharePoint s okupljenima će podijeliti svoja iskustva.

NACIONAL: Kakav je odnos politike naspram IT sektora u Hrvatskoj i što bi se po pitanju tog odnosa još moglo učiniti?

– Nedavnim posjetom hrvatske Vlade najvećim tehnološkim kompanijama svijeta istaknuta je nužnost povezivanja svih industrija s hrvatskim ICT sektorom. Hrvatska Vlada prepoznala je činjenicu da su kvaliteta i učinkovitost funkcioniranja državnih institucija ključni čimbenici za razvoj privatnog sektora i gospodarstva općenito.

NACIONAL: Jesu li vam možda poznati neki konkretniji rezultati tog posjeta?

– Mogu samo reći da mi u Microsoftu vjerujemo kako će se o određenim rezultatima posjeta Vlade tim svjetskim kompanijama uskoro čuti.

NACIONAL: Što biste naveli kao najvažnije tehnološke trendove u svijetu?

– Često se govori o pet svjetskih megatrendova, a to su računalstvo u oblaku, mobilnost, big data, društvene mreže i sigurnost. Danas je oblak najveći trend jer korisnici i zaposlenici tvrtki očekuju da su uvijek povezani putem svojim uređaja. Bilo da se radi o pristupu poslovnim dokumentima pohranjenim u oblaku ili o pristupu društvenim mrežama u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije. Naravno, iznimno je važna sigurnost podataka u oblaku. Spomenutim megatrendovima se sve više priklanjaju i hrvatski poduzetnici kao i drugi korisnici koji su ih prepoznali kao formulu za uspjeh poslovanja.

NACIONAL: Gdje se Hrvatska nalazi na regionalnoj tehnološkoj karti i zašto se na tom mjestu nalazi? Kakva je trenutačna situacija na hrvatskom ICT tržištu?

Hrvatski IT izvoz kontinuirano raste, a 2013. je bio veći od 2,1 milijardu kuna što IT čini jednom od 12 najvećih izvoznih grana hrvatskog gospodarstva. ICT sektor je jedan od najbrže rastućih sektora, s najvećom dodanom vrijednosti i s daljnjim trendom rasta zapošljavanja. To je još jedan pokazatelj Vladi u kojem smjeru treba formirati strategije razvoja.

NACIONAL: Kako je biti ženom u IT biznisu i zašto nema više žena?

– Istina je da su u IT svijetu većinom muškarci, no to se sve više mijenja i žene ipak dolaze na rukovodeće položaje te industrije. U Microsoftu postoji veliki trud da se izgradi okruženje koje će biti potpora ženskim zaposlenicama i to kroz sadržaje poput globalnih konferencija, posebnih događaja za umrežavanje i program mentorstva. Broj žena u Microsoftu se kontinuirano povećava. Primjerice, u 2014. godini je u odnosu na godinu prije na globalnoj razini zabilježen rast s 24 na 28 posto žena zaposlenica. Broj žena i ostalih manjina na višim izvršnim pozicijama narastao je u prošloj godini s 36 na čak 48 posto. Provodimo čak i ‘DigiGirlz’ program, organiziran kako bi djevojkama iz srednjih škola prezentirao karijerne mogućnosti koje im se pružaju u tehnološkom sektoru. U budućnosti će broj žena u IT-ju biti sve veći, što me veseli, a vjerujem da će taj trend donijeti i neke dobre promjene.

Komentiraj

Source:Antonela Zečević