Nije imao klub, obitelj ga je molila da napusti nogomet, danas je na SP debitirao za Nizozemsku

Ako ste gledali utakmicu Nizozemske i Senegala, a naravno da jeste, onda vas je sigurno posebno zainteresirao jedan igrač u postavi Nizozemske. Naravno, radi se o Andriesu Noppertu koji je u 2-0 pobjedi nad Senegalom upisao prvi nastup za Oranje. Malo se izbornika može pohvaliti tolikom hrabrošću da na Svjetskom prvenstvu u momčad gurnu debitanta, i to vratara. Međutim, Louis van Gaal nije imao problem u prvih 11 staviti 28-godišnjaka koji je kroz praktički cijelu karijeru bio pričuvni vratar – do sada je u seniorskoj karijeri branio u samo 45 utakmica. Ponavljamo, radi se o vrataru rođenom 1994. godine. Nemojte misliti da je Noppert bio pričuva jer je u nekim velikim klubovima bio zamjena velikim vratarima. Ne, bio je član Heerenveena, NAC Brede, talijanske Foggije, Dordrechta, Go Ahead Eaglesa a od ove je godine opet u matičnom Heerenveenu u kojem, prvi puta u karijeri, brani standardno – ove je sezone upisao 14 utakmica u kojima je primio 13 golova ali i sačuvao šest čistih mreža.

Noppert je u dva duža perioda svoje karijere bio bez kluba, a obzirom da mu perspektiva nije bila sjajna, obitelj ga je 2020. nagovarala da napusti profesionalno bavljenje nogometom i pronađe si „normalan“ posao.

Bilo je prilično iznenađenje kad Louis van Gaal nije pozvao Jaspera Cillessena, bivšeg vratara Ajaxa i Barcelone, na SP u Katar. Cillessen (33) ima 63 nastupa za Oranje a nije branio niti na Euru prošle godine jer je upravo pred početak turnira, na kojem je trebao biti prvi vratar Nizozemske, obolio od koronavirusa. Van Gaal je očito imao drukčije planove, a po onome što je Noppert pokazao protiv Senegala, očito je imao dobar predosjećaj.

Komentiraj